Mijn oudere hond drinkt niet voldoende water

Oudere honden hebben vaak de neiging om weinig te drinken. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Nochtans is het zeer belangrijk dat vooral oudere honden voldoende blijven drinken om hun levenskwaliteit te bevorderen en goed te functioneren. Het helpt onder andere om gewrichtspijn en spijsverteringsproblemen te voorkomen. Tekort aan water kan grote gevolgen hebben: oververhitting, uitdroging, nierproblemen en blaasontstekingen.

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

De regel geldt: 40-60 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag. Merk je op dat je hond ineens veel minder of veel meer begint te drinken, dan is er iets aan de hand en kan dat wijzen op gezondheidsproblemen.

Hoe laat ik mijn hond meer drinken?

  1. Voorzie regelmatig vers drinkwater (idealiter 2x per dag) en vul de drinkbak altijd goed. Kuis ook regelmatig de drinkbak uit.
  2. Zet meerdere drinkbakken, en dit op verschillende plekjes waar hij makkelijk aan kan.
  3. Natte voeding kan een goede aanvulling zijn om het peil van de vochtinname op te krikken. Nat hondenvoer bestaat immers voor 80% uit water en droge voeding slechts 10%.
  4. Het kan helpen om je hond een beloning te geven na het drinken. Zo krijgt hij een positieve associatie met water drinken. Kies hiervoor wel een gezonde snack om overgewicht te voorkomen.

Terug naar overzicht