10 tips bij tropische temperaturen

Bakken en braden? Daar hebben onze trouwe vrienden nog meer last van dan wij. Zij kunnen namelijk niet zweten. Met deze tips komen jullie samen hete dagen door!

1. Voorzie verkoeling en zorg voor schaduwplekjes

Te heet in huis? Houd je hond in de koelste kamer (kampeer bijvoorbeeld samen in de badkamer). Samen in de tuin luieren tijdens een hittegolf: heerlijk! Maar zorg ervoor dat Max ook een plekje in de schaduw heeft. Zet desnoods een parasol in de tuin.

En uiteraard: zorg voor voldoende drinkwater. Koel water, nooit ijskoud water. Dat is niet goed voor je hond.

2. Chill

Vermijd lichamelijke inspanningen bij warm weer. Wandel ’s morgens heel vroeg of ’s avonds laat, wanneer het minder warm is. Trainen voor een marathon of joggen is uiteraard uit den boze bij tropisch weer. Chill, relax en geniet eens samen van de rust met je harige vriend.

3. Voorzie een koelvest of een koelmatje

Een koelmatje is efficiënter, omdat zo de minder harige lichaamsdelen worden afgekoeld.

4. Maak een hondenijsje

Ook honden eten graag ijsjes! Maak je eigen hondenijsjes door ijsblokjesvormen te vullen met water en hondensnoepjes, met zelfgemaakte bouillon (bouillonblokjes uit de winkel bevatten te veel zout) of door wat ijs te mixen met vis uit blik. Er bestaan ook kant-en-klare ijsjesmixen voor honden.

5. Wandel op onverharde wegen

Honden wandelen de hele tijd op hun “blote voeten”. Bij warm weer kan dat pijnlijk zijn: ondergronden als zand, beton of asfalt worden snel te heet. Als het buiten 25°C is, warmt asfalt op tot wel 50°C. Bij tropische temperaturen boven 30°C behalen harde ondergronden wel temperaturen van meer dan 60°C: heet genoeg om een ei op te bakken en dus veel te heet om op je blote voeten of poten op te wandelen. Vooral honden met roze voetkussentjes zijn gevoeliger voor blaren of brandwonden. Laat je hond wandelen op koele ondergronden zoals gras of bospaadjes die in de schaduw liggen. Of trek hem speciale hondenschoentjes aan.

6. Laat je hond nooit in de auto achter!

Een wagen in de zon verandert binnen de kortste keren in een hetelucht golfoven. Buiten 21°C? Na tien minuten is het in de wagen al 31°C en na een half uurtje 40°C. Hetzelfde geldt voor tenten, serres en caravans. Laat je hond nooit of te nimmer in zo’n “sauna” achter!

7. De ene hond is de andere niet: “risicohonden”

Honden kunnen niet zweten. Ze kunnen warmte enkel afvoeren via hun voetzolen of door te hijgen en raken dus snel oververhit. Bepaalde “risicogroepen” zijn nog kwetsbaarder: senioren, puppy’s, honden met korte snuiten of overgewicht en honden die een donkere of dikke vacht hebben. Wees extra waakzaam bij deze honden.

8. Gebruik eventueel zonnecrème

Je kan je viervoeter insmeren met speciale zonnebrandcrème voor honden op lichaamsdelen waar hij weinig vacht heeft, zoals de liezen, de buik, de oorschelpen en de neus. Kortharige en witte honden zijn gevoeliger voor verbranding. Bij haarloze honden ligt het risico nog hoger.

9. Handel snel bij oververhitting

Een oververhitte hond kan je herkennen aan de volgende symptomen:

  • koorts

  • hevig hijgen

  • sloomheid (of zelfs spierverlamming)

  • onrust

  • overmatig kwijlen

  • bewusteloosheid

Wanneer je denkt dat jouw hond oververhit is, bel dan zo snel mogelijk de dierenarts. Verplaats in de tussentijd meteen je hond naar een plekje in de schaduw en koel hem geleidelijk af: breng lauw/koel (géén ijskoud) water aan op de oren, kop, buik, oksels, de liesstreek, de mond en de poten. Heel belangrijk is dat je nooit zomaar een ijskoude handdoek of ijskoud water over je hond gooit. Daardoor gaat het lichaam zich nog meer opwarmen. Geef daarnaast je hond kleine slokjes vers, lauw water zodat zijn lichaam van binnenuit afkoelt.

10. Waterpret!

Hittegolf? Het uitgerekende moment voor een middag vol waterfun! Ga samen met je beste vriend zwemmen, speel waterspelletjes, zet een zwembadje in de tuin en leg er balletjes of snoepjes in… Veel plezier!

Bron: Woef

Terug naar overzicht