5 minder gekende hondenweetjes

Als baasje kennen we onze hond natuurlijk door en door. Maar ken je ook de volgende 5 merkwaardige eigenschappen van honden? Als je na het lezen van dit artikel niets nieuws hebt geleerd, dan mag je jezelf als echte hondenkenner beschouwen!  

Honden dromen als mensen

Als je ooit hebt opgemerkt dat je hond trilt in haar slaap, betekent dit waarschijnlijk dat ze droomt. Onderzoekers ontdekten dat honden vergelijkbare slaappatronen en hersenactiviteit hebben als mensen, en dat kleine rassen meer dromen dan grote. Psychology Today suggereert dat ze zich waarschijnlijk bekende activiteiten voorstellen, zoals buiten spelen of achter hun staart aan jagen. 

Honden houden niet zo van knuffelen

Natuurlijk hou je zoveel van je brave lieve huisdier. Maar eigenlijk houden ze er niet zo van als je ze grote berenknuffels geeft. De manier waarop mensen liefde tonen is niet dezelfde manier waarop een hond liefde wil ontvangen. Het kan zelfs heel stressvol zijn. Hoewel honden zich aanpassen en zich op hun gemak voelen bij dierbaren die het doen, is het best voorzichtig te zijn als een vreemde de hond wil knuffelen. 

Honden hebben drie oogleden

Klaar voor meer rare anatomie-gerelateerde leuke feiten over honden? Honden hebben in elk oog drie oogleden! Naast een boven- en bodemdeksel hebben ze een “nictitating membraan” in hun ooghoek, voornamelijk voor het verwijderen van stof en slijm uit het hoornvlies. En katten hebben het eigenlijk ook! U ziet het misschien wanneer uw huisdier plotseling wakker wordt, omdat het membraan gesloten is wanneer uw huisdier slaapt. 

De geeuw van een hond is niet helemaal hetzelfde als de geeuw van een mens

Wanneer je hond een grote geeuw slaakt, ga je er waarschijnlijk van uit dat hij slaperig is, zoals wij. Hoewel het zeker een teken van vermoeidheid kan zijn, geeuwen honden ook om andere redenen. Honden kunnen ook geeuwen om zichzelf te kalmeren, dus herhaalde geeuwen kunnen een teken zijn dat je pup zich angstig of gestrest voelt. Het lijkt op de manier waarop het spinnen van een kat veel verschillende dingen kan betekenen, dus het beoordelen van de context van de situatie kan je meestal helpen erachter te komen wat er aan de hand is. 

“Hondenjaren” verschillen sterk per ras

Nee, elk hondenjaar is niet automatisch gelijk aan zeven menselijke jaren, zoals veel leuke feiten over honden je doen geloven. Deze veronderstelling kwam uit observaties dat “gemiddelde” middelgrote honden de neiging hadden om ongeveer een zevende te leven van hun baasjes. Honden zijn er echter in alle soorten en maten, en wat “gemiddeld” is voor een Duitse dog is heel anders dan wat “gemiddeld” is voor een chihuahua. Als je aandacht besteedt aan de “levensfasen” van honden en hoe ze bij elk ras horen, krijg je een veel beter beeld van hoe oud je hond eigenlijk is dan een jaar gelijk te stellen aan zeven jaar.

 

Terug naar overzicht