8 gouden regels voor een geslaagde kind-hond relatie
Veel jonge koppels kiezen ervoor om eerst een hond in huis te nemen en later, als de tijd er rijp voor is, voor een baby te gaan. Een belangrijk aandachtspunt daarbij, waar soms op voorhand te weinig bij stilgestaan wordt, is het belang van een goede relatie tussen je baby/kindje en je trouwe viervoeter. Die perfecte vriendschappelijke relatie lijkt voor veel ouders onweerstaanbaar schattig maar blijkt in de praktijk toch net iets ingewikkelder te zijn dan eerst gedacht. Wij geven je alvast 8 essentiële gouden regels mee.
Lichaamstaal
Leer je kind de lichaamstaal van je hond aan. Zo zal je kind snel begrijpen wanneer je hond zin heeft om te spelen en wanneer hij net met rust gelaten wil worden en wat ruimte nodig heeft.
Laat elkaar nu en dan met rust
Leer je kind aan dat je hond op sommige momenten met rust gelaten moet worden. Je kind zal dat snel begrijpen aangezien dat vaak dezelfde momenten zijn waarop mensen graag met rust gelaten worden. Het gaat over momenten wanneer je hond aan het rusten is in zijn bench of in zijn mand of wanneer hij aan het smullen is van zijn eten. Net zoals je kind je hond met rust laat tijdens deze momenten, leer je je hond ook aan om je kind en je gezin met rust te laten wanneer jullie aan het eten zijn of tijdens een middagdutje.
Een hond en een kind zijn beiden geen speelgoed
Maak je kind duidelijk dat een hond geen stuk speelgoed is. Een hond mag je dus niet zomaar optillen of in een hoek drijven. Leer je hond ook aan dat hij een ‘nu even niet’ van je kind respecteert.
Ieder zijn speelgoed
Als je hond een speelgoedje steelt van je kind, straf hem dan en leer hem dit af. Zorg dat je hond nooit zonder toestemming wat uit de handen van je kind neemt. Ook omgekeerd geldt deze regel. Je kind moet goed weten dat hij of zij nooit zomaar iets uit de mond van je hond mag grijpen, ook al had hij het gestolen.
Leer wie de baas is
Besef dat je kind niet verantwoordelijk is voor de opvoeding van je hond. Vooral dan wat betreft het straffen. Daar is hij of zij natuurlijk nog veel te klein voor. Maak je kind ook duidelijk dat het niet zijn of haar taak is om bazig te doen tegen je hond. Een hond vindt het bijvoorbeeld echt niet leuk om aangekleed te worden met een piratenoutfit uit de verkleedkoffer.
Bewaar de rust
Wanneer je hond aanwezig is, houd je de sfeer best rustig. Zorg er dus voor dat je kind niet te wild is en niet gilt of rondrent in de buurt van je hond. Ook je hond moet deze regel respecteren. Leer hem dat hij niet op je kind mag springen en hem niet mag najagen.
Houd een oogje in het zeil
Als ouder en baasje heb je zowel de verantwoordelijkheid voor je kind als voor je hond. Behoud daarom actief toezicht en houd daarom steeds een oogje in het zeil.
Grijp tijdig in
Als ouder en baasje herken je als geen ander de signalen die je kind en hond uitsturen. Merk je op dat een van de twee stresssignalen vertoont of weg wilt, grijp dan tijdig in wanneer de opwinding oploopt en vermijd zo escalaties of ongevallen.
Hanteer je elke gouden regel die hierboven vernoemd staat, dan kom je ongetwijfeld dichter dan ooit bij de typische ‘huisje-boompje-beestje-kindje-droom’.