Alles wat je als baasje moet weten over vlooien

Van zodra baasjes het woord ‘vlooien’ horen, is de schrik op hun netvlies af te lezen. En terecht, want zowel honden als katten zijn helaas vatbaar voor vlooien. Gelukkig zijn er vrij eenvoudige manieren om je huisdier én je huis te beschermen tegen deze vervelende beestjes.

Vlooien voorkomen

Er zijn heel wat producten verkrijgbaar om vlooien te voorkomen. Vraag daarom steeds aan je dierenarts welk middel er het best is voor jouw hond of kat. We raden je aan om voor een middel te kiezen die de vlooien binnen de 24 uur doodt. Zo heeft een volwassen vlo net niet voldoende tijd om nieuwe eitjes te leggen.

Het is belangrijk om je huis en je dier preventief te beschermen tegen vlooien. Want preventie zorgt voor veel minder gedoe dan een uitgebroken vlooienplaag onder controle krijgen.

Wist je zelfs dat 95 % van de vlooien in de omgeving van het dier leven, en niet op het dier zelf. Daarom is het ook uiterst belangrijk om je huis, en zeker de plaatsen waar je huisdier veel komt, preventief te behandelen. Hoe je dat doet? Simpelweg door al het textiel waarmee je hond of kat vaak mee in aanraking komt, regelmatig te stofzuigen en te wassen op hoge temperatuur.

Hoe zie je of je huisdier vlooien heeft?

Omdat vlooien met het blote oog moeilijk zichtbaar zijn, kam je de vacht van je huisdier het best met een vlooienkam. Veeg na het kammen de kam af met een vochtig doekje of een vel keukenpapier. Zie je roodbruine vlekjes? Dan zijn dat hoogstwaarschijnlijk vlooienuitwerpselen.

Goed om te weten

Het zijn vaak de honden en katten die zelf weinig last hebben van vlooienbeten, die andere dieren gaan besmetten. Daarom is het dus belangrijk om elk dier in huis goed te controleren, en niet enkel de huisdieren met symptomen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, moet je de strijd tegen vlooien het ganse jaar door voeren. Ook tijdens de herfst- en wintermaanden.

Vraag je dierenarts naar meer advies rond dit topic!

Terug naar overzicht