Als je hond blijft blaffen

Een hond hoort te blaffen, het is zijn manier van communiceren. Overdadig blaffen is echter voor zowel de hond als voor jou vervelend. Hoe kan je dit afleren?

Waarom blaffen honden?

Vaak blaft je hond als waarschuwing. Soms ook gewoon uit enthousiasme, bijvoorbeeld wanneer je de riem pakt om te gaan wandelen. Of uit ongeduld, wanneer hij weet dat je een hondenkoekje of eten gaat geven. Dit blaffen is tijdelijk. Wanneer je hond echter overdadig blaft, is dat een uiting van stress, verveling of pijn. Misschien voelt je hond zich opgesloten als hij jou niet kan zien, of wordt hij geprikkeld door geluiden van buiten. Eén ding is zeker: wat de reden ook is voor het vele blaffen, het is iets waar je mee aan de slag moet.

Hoe kan ik ongewenst blaffen afleren?

Hoe je jouw hond afleert om vaak te blaffen, hangt af van de reden van het blaffen. Wanneer je hond stress ervaart, is de kans groot dat hij gaat blaffen. Is dit bij jouw hond ook de oorzaak? Kalmeer je hond dan door met hem te wandelen, hem te aaien en rustig tegen hem te praten. Zorg voor een stabiele omgeving voor je hond met zo min mogelijk omgevingsgeluiden. Zet zo nodig de radio of televisie aan. Geef je hond geen koekje of andere beloning als hij blaft. Daarmee keur je zijn gedrag goed en zal hij het nog moeilijker afleren.

Komt het blaffen doordat de aandacht even naar een ander gezinslid gaat, dan kun je je hond corrigeren. Geef een kort commando, zoals ‘foei’, verhef je stem en kijk je hond aan als je dit zegt. Wanneer hij stopt met blaffen, geef je hem meteen een complimentje en een beloning. Hierdoor leer je hond al snel wat gewenst en wat ongewenst gedrag is. Een andere optie is om je hond te negeren als hij blaft en hem pas als hij stil is weer aandacht te geven.

Is een anti-blafband verantwoord?

Een anti-blafband is een band die bij honden omgedaan wordt. Zodra een hond blaft, geeft de band een geluid af, of trillingen, een sprayluchtje of zelfs stroomschokken. Anti-blafbanden zijn dieronvriendelijk en helpen het onderliggende probleem niet op te lossen. Neem liever contact op met een hondengedragsdeskundige als je het zelf niet opgelost krijgt.

Samen kunnen jullie op zoek gaan naar de oorzaak van het blaffen en een passende oplossing vinden.

Bron: AVEVE

Terug naar overzicht