Bang voor bezoek? Zo laat je je kat wennen

Vluchten onder de salontafel, verstoppen achter de zetel of angstig de trap op spurten wanneer iemand aanbelt of de voordeur opent… herken je dit ook?

Hoe komt het toch dat je kat zo bang is van bezoek in huis? Kan er iets aan gedaan worden?

Er zijn goed-gesocialiseerde katten die helemaal geen probleem hebben met vreemden in huis. Ze vinden het zelfs leuk en interessant dat er eens iemand over de vloer komt. Andere katten worden er echter enorm angstig van!

Katten die de eerste 14 weken na de geboorte niet veel sociaal contact gehad hebben, zijn veel vaker bang. Deze katten hechten zich slechts aan één of twee personen in een gezin en zijn bang voor andere mensen. Ze kunnen doorgaans niet goed overweg met onverwachte omstandigheden en zien bezoek als een bedreiging. Ze schrikken zich dan ook te pletter als de deurbel gaat!

Waarom zijn katten niet dol op bezoekers?

Sommige mensen overschrijden al vlug de grenzen van je kat door plotseling toenadering te zoeken en je kat te willen aaien of oppakken of door luidruchtig de ruimte te betreden. Dit zorgt ervoor dat je kat alleen maar banger wordt! Een kat dien je steeds voorzichtig te behandelen en je laat ze best zelf toenadering zoeken. Steek daarom ook eerst heel voorzichtig je hand uit en laat ze eens snuffelen. Ze zal zelf kiezen om een kopje te geven of om terug wat afstand te nemen. Probeer ze zeker niet opdringerig te aaien of vast te nemen!

Moet/kan je er iets aan doen?

Je hoeft je geen zorgen te maken als je kat na enkele minuten terug de kamer binnenkomt. Blijft je kat bevend onder het bed of de zetel zitten, zijn ze een dag volledig van streek of krijgen ze blaaskrampen, dan moet je kat geholpen worden.

De vraag die je dan kan stellen is: hoe vaak komt er bezoek? Komt er maar heel af en toe eens iemand langs, dan vormt dit geen groot probleem. Heb je echter rumoerige vrienden die wekelijks de boel op stelten komen zetten dan doe je er toch best iets aan.

Er zijn een aantal basistips die misschien kunnen helpen maar bij extreme angst is het beter om een professionele gedragskundige te raadplegen.

1.     Als je weet dat er bezoek komt, zorg er dan voor dat je vlak voor aankomst je kat meeneemt naar een plekje waar ze zich veilig voelt. Lok ze mee met snoepjes of een speeltje maar til ze niet op want zo ruikt ze al wat onraad. Zo ziet de kat het niet als een straf of verbanning naar de ruimte maar voelt ze zich op haar gemak. Doe vervolgens de deur dicht en voorzie wat snoepjes, eten en/of een kartonnen doos om in te schuilen. Laat het bezoek zeker niet binnen in deze kamer.

2.     Je kan de deur tijdens het bezoek weer wat open zetten en je kat de keuze laten om een kijkje te komen nemen of niet. Zo hoeft de kat niet meer te gaan vluchten maar zit ze al op een veilige afstand.

3.     Is je kat nog steeds heel erg bang dan kun je er even naartoe gaan om het gerust te stellen door een aai te geven en er rustig tegen te praten of een snoepje te geven (zonder het bezoek). Je kan de deur steeds terug sluiten als dat nodig is.

4.     Na enkele keren is de kat gewend aan de routine en kan het zelf kiezen of ze uit de kamer komt of niet wanneer er bezoek is.

5.     Komt je kat dan toch even piepen, zorg er dan voor dat je bezoek er niet op reageert! Laat hen je kat negeren en zeker niet de kat roepen of hun hand uitsteken. Pas wanneer je ziet dat je kat op zijn gemak is kan je bezoek ophouden met negeren.

6.     Straf zeker je kat niet als ze blaast of gromt naar bezoek. Dit is geen teken van agressie maar van angst. Straffen zou alleen maar het tegenovergestelde effect hebben.

 

Terug naar overzicht