Blue monday bij dieren

Donkere dagen, vakantie nog ver weg, goede voornemens die nu al mislukt zijn, kortom je hebt alle redenen om triest te zijn. Toevallig, want op 25 januari is het dit jaar Blue Monday, de zogenaamde, meest deprimerende dag van het jaar. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten wordt hier de laatste jaren veel aandacht aan besteed. Gelukkig blijven onze dieren er kalm onder en weten zij nergens van. Maar toch kunnen dieren ook verdrietig en depressief zijn.

Depressie bij honden

Een hond is een gewoontedier en houdt van routine en regelmaat. Een stabiele, rustige omgeving waar hij zich veilig voelt en vaste gewoontes, dat is waar een hond onbewust gelukkig van wordt. Een plotselinge verandering in die routine, kan zorgen dat de hond uit balans raakt en depressief wordt.

Deze verandering kan worden veroorzaakt door een gebeurtenis en/of door het baasje zelf. Bijvoorbeeld doordat het baasje minder tijd voor de hond heeft. Als de hond veel alleen wordt gelaten, uren in een bench zit, er minder gewandeld en gespeeld wordt, kan de hond somber worden. De hond krijgt minder aandacht en leiding van zijn baasje en raakt hierdoor verward en onzeker. De minder goede fysieke en mentale verzorging blijkt dan een voedingsbodem voor de ontwikkeling van een depressie.

Hoe kan ik als baasje helpen

Als je merkt dat je hond er triest en depressief bijloopt, kan je hem eenvoudig helpen door hem meer aandacht te geven zodat hij terug heropleeft. En die aandacht beperkt zich niet enkel tot aaien en knuffelen. Aandacht geven houdt ook in dat je je hond uitlaat, ermee speelt, hem uitdaagt en hem trakteert op een snoepje. Ook het in contact brengen van jouw hond met een andere hond, kan een positief effect hebben.

Beter voorkomen dan genezen

Net zoals voor mensen zijn gezonde voeding en voldoende beweging de belangrijkste ingrediënten voor een gezond leven. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan natuurlijk ook de gemoedstoestand van je hond beïnvloeden. Indien je je zorgen maakt over de gemoedstoestand van je dier, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Positive vibes only

Laat die Blue Monday dus maar aan je voorbijgaan en maak van de gelegenheid gebruik om je op maandag 25 januari eens extra te amuseren met je viervoeter!

Terug naar overzicht