De fabels over ontwormen van je huisdier, ontkracht!

“Ik zie geen wormen, dus natuurlijk heeft mijn hond er geen”, “Ontwormen belast het lichaam van mijn kat”, “Van vers vlees krijgt mijn hond geen wormen”, en zo gaat deze krankzinnige litanie nog even door. Voor eens en voor altijd: deze uitspraken kloppen niet. Je huisdier ontwormen en regelmatig laten controleren hierop is net heel belangrijk. Hier lees je waarom ontwormen essentieel is!

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel

Van zodra je kat of hond geboren wordt, is het aangeraden om hen meteen te laten ontwormen. Het is namelijk zo dat wormeneitjes vaak niet met het blote oog waar te nemen zijn, maar dat deze wel degelijk aanwezig kunnen zijn. Soms worden pups zelfs geboren met wormen, wat meteen een grondige check-up vraagt. De ene groep is er dan ook gevoeliger aan dan de andere. Denk hier voornamelijk aan kwetsbare slachtoffers zoals pups of honden op leeftijd, alsook honden met een chronische, aanslepende ziekte. Bij katten is het risico groter bij buitenkatten dan binnenkatten, al zijn ze beiden vatbaar voor wormen. Deze zijn namelijk talrijk aanwezig in uitwerpselen van een besmet dier, dus van zodra jouw kat hiermee in aanraking komt, is de kans op wormen reëel.

Zijn wormen enkel besmettelijk voor je huisdier?

Wormen van jouw huisdier zijn zowel besmettelijk voor andere dieren als voor de mens. Een vieze gedachte die wel degelijk waarheid kent. Vooral bij kinderen kent dit een hoog risico, denk bijvoorbeeld aan uitwerpselen van je hond of kat in een zandbak, in tuinaarde of tussen ongewassen groenten. Kinderen en volwassenen die hiermee in aanraking komen, kunnen hierdoor besmet raken. Wees dus alert voor het opruimen van je hond of kat zijn/haar uitwerpselen, alsook van uitwerpselen onderweg tijdens een wandeling. Er wordt wel eens gevreesd dat ontwormen het lichaam van je dier kan belasten, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Van het ontwormen an sich merkt je dier nauwelijks iets op én bijwerking komen nauwelijks voor. De wormen hun gangetje laten gaan, hebben veel nefastere gevolgen voor je viervoeter! Ontwormen op frequente basis, is dus de boodschap.

Wat zijn de gevolgen van deze wormen?

Heeft je hond of kat wormen, bestrijd deze onmiddellijk! Wormen kunnen namelijk tot ernstige gevolgen bij je huisdier leiden. We sommen ze even op:

  • Chronische maag- of darmklachten,
  • Darmafsluiting,
  • Braken,
  • Diarree,
  • Verminderde eetlust,
  • Groeiachterstand.

Eén ding is zeker: laat je hond of kat meerdere malen per jaar – 4 keer is aangeraden – door je dierenarts controleren op wormen. Deze zet meteen een behandeling in gang zodat de wormen geen schijn van kans maken!

Terug naar overzicht