De perfecte halsband is aangenaam voor de hond én voor het baasje

Als hondenbaasje weet je vast als geen ander dat niet iedereen fan is van honden. Zeker loslopende honden zorgen bij mensen regelmatig voor een onveiligheidsgevoel. Niet enkel honden die onbeheerd rondlopen, maar ook baasjes die hun hond niet aan de leiband houden, zorgen vaak voor ergernis. Wist je zelfs dat je in Vlaanderen verplicht bent om je hond altijd aan de leiband te houden, tenzij dat anders staat aangeduid? Daarom vinden we het belangrijk dat je als baasje een goede halsband kiest voor je wandelbuddy. Een halsband die aangenaam is voor de hond maar ook voor het baasje zelf.

Halsband criteria

Welke halsband je kiest, hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur. Of je nu voor een lederen variant of een nylon versie kiest, beide soorten hebben voor-en nadelen. Zo kan de nylon versie beter tegen water dan de leren versie, maar kan een nylon riem wel harder snijden dan een leren versie. Wat de lengte van je leiband betreft, hangt dat ook sterk af van je persoonlijke voorkeur en de soort hond die je hebt. Voor de meeste puppy’s is een korte lijn geschikt terwijl een lange lijn makkelijker is voor wandelingen met grotere honden.

In je zoektocht naar de meest geschikte hondenhalsband kies je best voor stevig en kwalitatief materiaal. Je wil namelijk niet dat het riempje kapotspringt tijdens het wandelen en je hond er alleen met de halsband vandoor gaat. Zorg er ook voor dat de halsband geen scherpe of harde stukken heeft die bij druk van de hond kunnen schuren of snijden in de huid. Het is bovendien ook altijd handig om voor een leiband te kiezen die in de was kan. Wanneer je hond dan eens lekker in de modder rolt, kan je de leiband eenvoudig terug schoonmaken. De halsband zit perfect als er precies 2 vingers tussen passen.

Riemsoorten

Het gamma aan verschillende soorten hondenhalsbanden bij de dierenspeciaalzaak is zeer uitgebreid. Naast de klassieke modellen, bestaan er vandaag de dag ook meer speciale uitvoeringen die ook hun nut bewijzen. Enerzijds bestaan er halsbanden met ingebouwd of opzetbaar licht. Ideaal voor als je vaak in het donker gaat wandelen met je kwispelende viervoeter. Wanneer je een lichtje of iets reflecterend hebt, vergroot je jouw zichtbaarheid en die van je hond tijdens het wandelen. Anderzijds bestaan er ook halsbanden met de optie om je naam en telefoonnummer er aan vast te maken. Stel dat je hond tijdens het wandelen eens de benen neemt, kan degene die jouw hond tegen het lijf loopt, gemakkelijk contact met je opnemen.

Helaas zijn er ook halsbanden in omloop, die in verkeerde handen gevaar kunnen vormen voor het welzijn van de hond. Zo zijn er banden met pinnen aan de binnenzijde, die de hond prikken wanneer de druk op de leiband verhoogd wordt. Dat zijn dus geen diervriendelijke keuzes. Daarnaast is uit onderzoek bewezen dat dieren met een slipketting minder goed leren en meer angstagressie vertonen. Ook wordt de band tussen hond en baas slechter door het gebruik van deze halsbanden.

Welke leiband je ook kiest voor je hond, het is altijd verstandig om je bij een dierenspeciaalzaak te informeren over welke riem jou het meest bevalt en bijgevolg ook het meest aangenaam en geschikt is voor je hond

Terug naar overzicht