Een huisdier geef je niet cadeau!

Het lijkt misschien een origineel en leuk cadeau maar dat is het zeker en vast niet. Een hond, kat, konijn, hamster, cavia enz. krijg je niet als verrassing maar daar kies je bewust voor. Als je beslist om een dier cadeau te doen, geef je iemand niet enkel en alleen een levend wezen erbij, je geeft die persoon ook een verantwoordelijkheid en zorgplicht waar hij of zij niet om gevraagd heeft.

Noodkreet tegen dierenleed

Vele dierenorganisaties en dierenartsen klagen al jaren het onnodige dierenleed aan die gepaard gaat met het geven van een huisdier als cadeau. Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat het noodzakelijk is om eerst nadrukkelijk bij het toekomstig baasje te checken of hij/zij bereid is om de grote verantwoordelijkheid voor een huisdier op te nemen. Op die manier kunnen mensen op voorhand nadenken of hun situatie, huis en omgeving voldoen aan de criteria om het dier een veilig, gezond en lang leven te bieden. Zo niet, bespaar je beter onnodig dierenleed!

Hoog kostenplaatje

Nog een reden waarom het absoluut af te raden is om een dier cadeau te doen, is het kostenplaatje dat gepaard gaat met het houden en onderhouden van een huisdier. De gever van bijvoorbeeld een cavia mag dan maar € 20 betaald hebben voor het diertje. Het baasje moet wel, zonder dat hij/zij daarom gevraagd heeft, voorzien in het onderhoud van het beestje zoals voeding en medische kosten. Dat bedrag kan snel oplopen, zeker wanneer het dier ziek wordt.

Tijdrovend cadeau

Naast het feit dat met een dier hoge kosten kunnen gepaard gaan, vraagt een huisdier ook veel tijd, energie en aanpassingen. Denk maar aan de dagelijkse wandelingen met een hond of de wekelijkse schoonmaak van het konijnenhok. Niet iedereen heeft voldoende tijd om voor een dier te zorgen. Laat staan dat mensen die tijd hebben, dan ook nog eens bereid zijn om consequent hun tijd hieraan te besteden.

Ons advies: Geef nooit zomaar een dier cadeau zonder dit op voorhand grondig overlegd te hebben met de ontvanger. Dat gaat misschien ten koste van de verrassing maar komt uiteindelijk zowel het baasje al het dier ten goede.

Terug naar overzicht