Een varken als huisdier, een goed idee of niet?

Ben je allergisch aan honden- en/of kattenhaar en zeggen knaagdieren, reptielen en vogels je ook niet veel? Dan kan je nog steeds een goudvis in huis nemen! Maar laat ons eerlijk zijn… daar heb je nu ook niet bepaald veel aan.

Ben je dus hopeloos op zoek naar een huisdier die bij jou past?

Dan is een varken misschien een optie. Jawel, een varken! 

Het zijn intelligente, zachtaardige, zelfs aanhankelijke dieren en je kan ze gemakkelijk dingen aanleren. Ze zijn dus perfect geschikt om als huisdier te houden en geef toe… ze zien er ook heel schattig uit!

Verplichtingen

Maar denk goed na want een varken hou je niet voor even… maar voor heel zijn leven.

Want kleine biggetjes groeien, en dat niet alleen; wie een varken wil als huisdier dient zich ook aan enkele wettelijke verplichtingen te houden. Zo dien je je te registreren bij de Gezondheidsdienst voor Dier (GD), dient jouw varkentje ook regelmatig ingeënt te worden volgens een vast vaccinatieschema en is het verplicht om een oormerk te dragen.

Verzorging 

Ook de verzorging van een varken is heel belangrijk, naast de basisbehoeften zoals eten, drinken, een plaats om zijn behoefte te doen en een tochtvrij hok vraagt een varken nog wat extra zorg… . Om droge huid tegen te gaan, waar varkens vaak last van hebben, dien je zijn huid regelmatig in te smeren met uierzalf en/of een eetlepel plantaardige olie door zijn voer te mengen. En vergeet niet dat jouw nieuwe huisdier ook hoefjes zal hebben en ook deze 2x per jaar geknipt dienen te worden.

Wanneer je dit goed hebt overwogen en nog steeds laaiend enthousiast bent over dit roze huisdier dan zullen jullie samen een leuke tijd hebben… .

 

Terug naar overzicht