Enkele redenen waarom je je hond zou moeten trimmen.

We geven om onze lieve viervoeters, om hun gezondheid én hun voorkomen. En voor beiden is een  regelmatige trimbeurt van groot belang. Naast enkele esthetische functies heeft een trimbeurt ook heel wat medische functies. Verrast? Wij vertellen je in deze blog waarom. 

Groeistimulatie van nieuwe vacht

Een tijdige trimbeurt zorgt ervoor dat de groei van de nieuwe vacht wordt gestimuleerd en geoptimaliseerd. Tijdens een trimbeurt wordt de oude vacht verwijderd zodat de nieuwe zonder belemmering kan groeien. 

Klitten en huidaantasting gaan hand in hand

Heeft je hond ook soms last van klitten? Pas hier dan mee op en controleer dit regelmatig. Klitten zorgen namelijk voor jeuk, waardoor je hond hier zal aan bijten en krabben. Dat kan ertoe leiden dat de huid beschadigd geraakt. Een trimbeurt gaat pijnlijke verklittingen dus tegen en voorkomt aantasting van de huid.

Wanneer klitten niet op tijd behandeld worden, kunnen deze vervilte plekken veroorzaken tot op de huid. Daardoor wordt de huid minder goed verlucht, wat opnieuw tot medische problemen kan leiden. 

Niet alleen de vacht wordt verzorgd bij een trimbeurt

Tijdens een trimbeurt bij professionele trimmers wordt niet alleen de vacht verzorgd. Ook wordt er een controle uitgevoerd van de nagels, oren en ogen. Op die manier kan jij vroegtijdig kwaaltjes voorkomen die jij misschien net over het hoofd had gezien. Indien je trimsalon en je dierenarts zich onder één dak bevinden, is dit alleen maar een voordeel voor je lieveling!

Naast een algemene controle gebeurt ook de verzorging van de nagels van je hond. Zo worden bijvoorbeeld de nagels geknipt of bijgevijld. Te lange nagels kunnen een invloed hebben op de manier waarop je hond loopt en zorgen voor pijn. Tenslotte gaat ook elke trimbeurt gepaard met een uitgebreide en aandachtige tekencontrole. All-in-one dus! Handig, niet?  ​

Vieze geurtjes

Een trimbeurt begint steeds met een flinke wasbeurt. Op het eerste zicht zou je kunnen denken dat dit eerder om esthetische redenen gaat. Toch heeft de geur van je hond ook veel te maken met de gezondheid van je hond. Zo denk je misschien dat je hond opnieuw een onverantwoordelijk rolmomentje heeft gehad in de behoeftes van een andere hond. Terwijl de stank eigenlijk een hele andere oorzaak zou kunnen hebben…

Zo kunnen bijvoorbeeld abcessen en bepaalde gisten ook slechte geurtjes veroorzaken. Stank kan ook samengaan met huidschilfers, jeuk of verstopte anaalklieren. Een slechte geur is niet altijd eigen aan honden. Natuurlijk dient dit genuanceerd te worden. Het ene hondenras heeft wel eens een feller geurtje dan een ander. Toch is het belangrijk om te weten als baasje dat stank ook een teken kan zijn dat er iets niet pluis is.

Bron: Wellopet

Terug naar overzicht