Gids voor een gelukkige hond

Een gelukkige hond? Daar zorg je voor met liefde, aandacht en de juiste leefomgeving en verzorging. We hebben de belangrijkste tips voor je gebundeld.

Hoeveel aandacht heeft je hond nodig?

Een hond heeft balans nodig tussen voldoende aandacht en rust. Enkele belangrijke aandachtspunten die je hond gelukkig houden:

 • Luister naar je hond. Vaak zal je viervoeter zelf aangeven wanneer hij of zij geen zin meer heeft in knuffel- of speeltijd door bijvoorbeeld te gaan liggen of een rustig plekje op te zoeken.
 • Zijdelingse aandacht is ook prima, zoals een kleine begroeting wanneer je thuiskomt, of simpelweg samen tijd doorbrengen in dezelfde ruimte.
 • Schenk aandacht aan het juiste gedrag. Het is belangrijk om je hond goed op te voeden en aangeleerde hyperactiviteit te vermijden. Aandacht geven op de juiste manier kan daarbij helpen. Je wilt namelijk niet je hond belonen voor slecht gedrag.
 • Daarnaast zijn honden groepsdieren die in een roedel leven. Je hond ziet jouw gezin dan ook als zijn of haar roedel. Een hond die lange tijd alleen zit, voelt zich in de steek gelaten door de roedel. Je kan de meeste dieren wel aanleren om een tijdje alleen te zijn:
 • Bouw de periodes langzaam op, zowel qua frequentie als qua duur.
 • Begin met een vast afscheidsritueel, bijvoorbeeld een lekkere hondensnack wanneer je de deur uitgaat.

Zo herkent je hond het patroon en associeert hij je afwezigheid met iets positiefs. Dat helpt om erop te kunnen vertrouwen dat je gauw weer terug naar huis komt.

Merk je dat je je hond niet langer helemaal onder controle hebt? Dat hoeft geen ramp te zijn! Een goede hondentrainer kan wonderen doen en leert je op de juiste manier te communiceren met je hond.

Accessoires en speelgoed voor een gelukkige hond

Slaapplek voor je hond

Honden houden van slapen – héél veel slapen. Een eigen rustplekje is belangrijk. Zorg daarom voor een bench, mand of een lekker zacht kussen. Laat op de slaapplaats van je viervoeter geen kinderen of andere dieren toe en richt de slaapplek in een rustige omgeving in.

Hondenspeelgoed

Spelen is belangrijk voor je hond om zich te kunnen uitleven. Samen spelen zorgt ook voor een socialere hond en bouwt jullie band verder op. Daarnaast zorgt spelen voor afleiding en een mentale uitdaging, wat goed is voor de geestelijke ontwikkeling van je hond.

 • Kauwspeelgoed zorgt voor een schoon en gezond gebit.
 • Balletjes en trainingsdummy’s bieden uren apporteerplezier.
 • De Kong is sterk kauwspeelgoed dat je kunt vullen met hondenbrokken en snacks.
 • Piepspeelgoed is ideaal voor een hond met jachtinstinct.

Gezonde hondenvoeding

Het spreekwoord ‘je bent wat je eet’ geldt net zo goed voor honden. Evenwichtig hondenvoer met de juiste voedingsstoffen is dus erg belangrijk:

 • Honden zijn van nature uit grotendeels vleeseters. Ze hebben namelijk voldoende dierlijke eiwitten en vet nodig, die in vlees en vis te vinden zijn.
 • Verder bevat een evenwichtig dieet ook koolhydraten als bron van energie.
 • Groenten en fruit leveren dan weer extra vitamines, mineralen en vezels.

Een puppy heeft ook een andere energiebehoefte dan een hond op leeftijd.

Elke hond een eigen drink- en voederbak

Eten en drinken zijn basisbehoeften voor elke hond. Heb je meer dan één blaffende kompaan? Zorg dan dat elke hond z’n eigen drink- en voederbak heeft. Onenigheid met andere honden over wie wat mag eten, bezorgt je hond stress. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat hij z’n brokken te snel opschrokt, wat nefast is voor de vertering.

Hondensnacks

Honden zijn dol op tussendoortjes. Om te voorkomen dat je viervoeter gaat schooien om knabbels, kan je snacks toestoppen als beloning bij gewenst gedrag. Zo leert je hond dat hij ervoor moet werken. Lees meer over hoe je best omgaat met hondensnacks.

Je maakt honden ook gelukkig door af en toe een lekker groot bot voor hen te kopen. Laat je hond nooit alleen tijdens het kauwen op een bot en neem het weg zodra het begint te splinteren.

Een gezond gewicht voor je hond

Een hond die niet te veel of te weinig weegt, is gezonder en leeft langer. Niet alleen de kwaliteit, maar ook de hoeveelheid hondenvoer is dus belangrijk.

Overgewicht is de grootste risicofactor voor allerlei kwaaltjes en ziektes bij je hond. Doe jezelf en je viervoeter dus een plezier en voorzie de juiste hoeveelheid hondenvoer en snacks.

Signalen dat een hond niet gelukkig is

De kans is groot dat je je hond voldoende kent om te merken wanneer er iets mis is. Maar de signalen liggen niet altijd voor de hand. Bovendien zijn er veel potentiële oorzaken die je niet altijd meteen opmerkt. Daarom is het handig te weten waarnaar je het best uitkijkt.

Een ongelukkige hond herken je aan de volgende signalen en gedrag:

 • Overdreven janken en blaffen, ook wanneer er niets aan de hand lijkt.
 • Krabben of bijten, bijvoorbeeld aan de eigen poten of staart.
 • Verminderde eetlust.
 • Weinig kwispelen met de staart.
 • Doffe vacht en doffe ogen.

Sluit samen met je dierenarts altijd eerst mogelijke medische oorzaken van bovenstaande klachten uit. Misschien eet je hond de verkeerde voeding of is er een gezondheidsprobleem.

Bron: Aveve

Terug naar overzicht