Het “kat en hond” verhaal… een fabeltje?

Het concept “Als kat en hond” gaat al een eeuwigheid mee. Wanneer dat gezegd wordt over mensen betekent dit meestal geen goed nieuws. Maar wat zit daar achter? Klopt het dat die 2 slechts moeilijk samen kunnen leven? En wie is de grootste kanshebber om heelhuids uit de twist te komen?

We herinneren het ons uit de tekenfilms van onze kindertijd. Vaak moest daar de sluwe kat het onderspit delven tegen de stoere pitbull. In de realiteit is het echter de hond die beter op zijn hoede is. Zo blijkt dat de kans veel groter is dat de kat de hond verwondt, dan omgekeerd.

Maar wil dat nu zeggen dat beide niet goed met elkaar kunnen samenleven?

“Helemaal niet” legt dierengedragstherapeut Dany Grosemans uit.

Het onderzoek werd gevoerd door de Nieuw-Zeelandse University of Lincoln. Van de 748 baasjes (in Australië, Canada, de VS en ­Europa) geeft 80% aan dat hun kat en hond in harmonie samen­leven. Slechts bij 3% van de gevallen is de situatie problematisch te noemen.

“Het belangrijkste is de tijd te nemen als je ze samen zet”

“Hoe jonger de dieren, hoe gemakkelijker het gaat. Maar er zijn verschillende aandachtspunten waar je op kunt letten als je van plan bent een nieuw dier in huis te introduceren. Laat de kat bijvoorbeeld eerst een tijdje wennen door de hond even afzijdig te houden. Zorg er sowieso voor dat de kat niet weg kan lopen. Bij de confrontatie met de hond zou zij het hazenpad kunnen kiezen en dan zie je ze misschien niet meer terug.

Maar doorgaans blijkt dat, na verloop van tijd, het de kat is die de baas wordt in de relatie. De honden zullen bijvoorbeeld speeltjes naar de poes brengen in de hoop dat die dan wil spelen. De kans dat een kat dit doet is veel kleiner. De katten durven al eens te blazen en uit te halen naar de hond, terwijl de hond veel minder vaak uitdagend gedrag zal vertonen.

Een echt gevecht is eerder een zeldzame uitzondering, maar als dat voorvalt is de kans 10 keer groter dat de kat de hond verwond dan omgekeerd, zelfs als de hond initieel de aanval had ingezet. De hond is eerder een trouw volgzaam maatje terwijl de kat een argwanende jager is die soms gewoon met rust gelaten wil worden.

In de realiteit blijkt dat de band ook erg sterk kan zijn. Soms zijn ze een onafscheidelijk paar. 

Terug naar overzicht