Het tekenseizoen is weer actief!

Een teek is een bloedzuigend spinnetje dat overal in de natuur leeft, dus ook in de tuin. Bij aanraking met een groter huisdier (of mens) klemt een teek zich vast aan diens huid. Met zijn sterk ontwikkelde kaken maakt hij een gat door de huid en voedt zich met bloed. Het opgezogen bloed zorgt ervoor dat de teek opzwelt. Een verzadigde teek kan 2 cm lang worden. Als de teek zich volledig heeft volgezogen, laat hij vanzelf los en zet zijn voortplantingscyclus verder in de natuur. Teken komen het hele jaar door voor, maar worden het meest gezien tijdens de warmere maanden van maart tot oktober.

Een tekenbesmetting herkennen

Een tekenbeet is pijnloos, maar wel gevaarlijk is dat een teek drager kan zijn van ziektes die via zijn beet in de bloedbaan kunnen komen. De ziekte die het meest wordt overgebracht via teken is de ziekte van Lyme. Ongeveer 15 procent van de teken is besmet met Borrelia Burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, ook bij mensen. Bij 1 procent van de besmettingen met deze bacterie breekt de ziekte ook effectief uit. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting.

Bij besmetting met de ziekte van Lyme ontstaan er symptomen zoals koorts, gezwollen lymfeklieren, sloomheid, nierproblemen, gedragsveranderingen en epilepsie. De ziekte van Lyme is goed te behandelen en kan volledig worden genezen als de behandeling wordt gestart in een vroeg stadium.

Behandeling en preventie bij teken

Als je huisdier in hoog gras of in het bos heeft gelopen, controleer dan zijn vacht op teken. Teken zijn gemakkelijk te verwijderen met een tekentang. Met een draaiende beweging zonder te trekken laat de leek al snel vanzelf los. Gebruik vooraf geen verdovingsmiddel; de teek raakt daardoor bedwelmd en gaat de inhoud van zijn maag injecteren in de wonde, hetgeen kan leiden tot infectie.

Bron: Wellopet

Terug naar overzicht