Hoe kies je de beste honden- of kattennaam?

Een deel van de opwinding bij het in huis nemen van een nieuw huisdier is het bedenken van namen voor je nieuwe familielid. En dat niet alleen; het is ook een belangrijk onderdeel van het bindingsproces.

De naam van een huisdier moet “bij hem passen”, en het moet er een zijn waar je van houdt, want hij zal nog vele jaren op het puntje van je tong liggen. Benader het vinden van een naam voor je nieuwe viervoeter met een positieve, leuke kijk en je zult de perfecte naam vinden voor je nieuwe vriend!

Onderzoek

Houd bij het kiezen van hondennamen rekening met opties die niet verwarrend of moeilijk te leren zijn voor je pup. Veel hondentrainers raden aan om honden namen te geven… die gemakkelijk uitgesproken (door mensen) en geleerd (door honden) kunnen worden, waarbij namen met niet meer dan twee lettergrepen het meest populair zijn. Het is ook een goed idee om weg te blijven van namen die hetzelfde klinken als “nee”, anders zou je kleine vriend tijdens de training in de war kunnen raken.

Katten zijn, zoals je wellicht weet, niet zo gemakkelijk te trainen, dus je hebt wat meer speelruimte met je geadopteerde kat. Desalniettemin reageren zij ook het best op namen van één of twee lettergrepen. Een leuke manier om met opties te spelen, is om ze een langere naam te geven, maar een verkorte bijnaam te gebruiken. Als je voor een bijnaam gaat, zorg er dan voor dat je die vaker gebruikt. Honden en katten kunnen niet omgaan met twee namen. Vaak hebben mensenkinderen het gevoel dat ze in de problemen komen als hun volledige naam wordt genoemd, maar huisdieren verstaan alleen je toon en je wilt niet dat hun volledige naam een negatieve gevoelswaarde krijgt.

Karakter en uiterlijke kenmerken

Het kan een paar dagen duren voordat je de perfecte naam hebt gevonden, maar maak je geen zorgen; dit geeft je de tijd om het karakter van je nieuwe vriend te ontdekken, wat je kan leiden naar opties als Chagrijntje, Schatje of Slaapkopje.

Bij sommige dieren is er maar één blik nodig om een naam voor ze te vinden, zoals grijze katten met de naam Smokey en zwarte honden met de naam Midnight. Dit is een geweldige aanpak die leidt tot schattige resultaten zoals Snor en Vlekje.

Kies een Thema

Als je al aan het brainstormen bent over namen voor één of twee huisdieren, stel je dan eens voor dat je er genoeg verzint voor een heel nest! Medewerkers van dierenasielen kiezen routinematig honden- en kattennamen, en een van hun go-to-methoden is om voor elk gezin een thema te kiezen.

Muziekgenres bijvoorbeeld, leveren een eindeloze hoeveelheid namen op, waaronder klassieke componisten (Bellini, Stravinsky), gitaarlegendes (Jimi Hendrix, Eddie Van Halen), of popsterren (Madonna, Elvis). Atleten, auteurs, fictieve personages, televisie- of filmsterren, bloemen en bomen bieden ook een overvloed aan mogelijkheden.

Niet nodig om het daarbij te houden: Voedselgroepen zijn ook een schat aan mogelijkheden! Cupcake, Popcorn en Donut zijn er maar een paar. Je kunt je bereik ook uitbreiden naar dranken: Cappuccino, Seltzer en Whiskey, om te beginnen.

De plaatsen waar je heen gaat

Mensen vernoemen hun kinderen vaak naar betekenisvolle plaatsen, dus waarom niet hetzelfde doen bij een huisdier? Houd je van reizen naar modesteden van de wereld? Probeer Milaan, Parijs, Tokio, New York of Londen. Heb je door het hele land gereisd? Welke plaatsen hebben je geïnspireerd?

Een andere tip van dierenasielen is de plaatsnaam – dat wil zeggen, het kiezen van een naam voor een dier op basis van waar hij werd gevonden. Een hond kan worden genoemd naar het type auto waaronder hij zich verstopte, zoals Buick, of een kat naar de boom waarin hij vastzat, Maple.

Personaliseer

Als je eenmaal een naam hebt gekozen, is het tijd om je huisdier te leren reageren op zijn nieuwe naam. Begin bij je pup met het gebruik van een positieve associatie met zijn naam tijdens trainingsoefeningen. Gebruik daarbij snoepjes als beloning wanneer hij reageert.

Naamherkenning voor katten is een iets ander proces, omdat je ze niet op dezelfde manier traint. Je lieve kat zal echter ook op zijn naam reageren als die in verband wordt gebracht met positieve beloning, zoals knuffels, snoepjes en speeltijd.

Zodra je de perfecte naam voor je huisdier hebt gekozen, kun je hun accessoires een persoonlijk tintje geven, door de naam op hun riem en hondenbed te laten borduren, of door de naam op hun kattenvoerbakjes te laten drukken.

En als je er nog steeds niet uit bent, aarzel dan niet om de baby naamboeken tevoorschijn te halen of het internet af te struinen voor inspiratie. Er zijn eindeloos veel creatieve en slimme namen voor huisdieren waaruit je kunt kiezen!

Bron: Hill’s Pet

Terug naar overzicht