Hoe knip je zelf de nagels van je viervoeter?

Het knippen van een hond zijn nagels kan je in de meeste gevallen zelf. Als je dier van kleins af gewoon is dat je zijn pootje vast houdt en aan zijn nagels komt zal hij er best rustig bij zitten wanneer je later zijn nagels knipt. Is je viervoeter eerder onrustig bij het vasthouden van zijn pootje en is het risico dat je jezelf en/of je dier verwondt dus niet onoverkomelijk? Dan laat je dit best over aan de dierenarts of de hondentrimmer.

Stappenplan voor het nagelknippen van je hond:

  1. Laat je hond zitten voor het knippen van de nagels aan zijn voorpoten, voor het knippen van de nagels aan zijn achterpoten gaat hij best liggen.
  2. Neem de onderkant van je hond zijn poot vast en neem de te knippen teen tussen duim en wijsvinger.
  3. Bij een licht gekleurde nagel zie je een roze en een lichter gekleurd gedeelte. Het roze gedeelte bevat het ‘leven’ van de nagel. Dit gedeelte dien je te vermijden; hierin knippen is pijnlijk en kan tot bloeding leiden. Knip de nagel in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte af.

Bij donker gekleurde nagels is het lastiger te bepalen waar het ‘leven’ zit. Knip niet onmiddellijk de nagel af, maar verhoog eerst de druk met de nageltang. Trekt jouw hond zijn poot terug, dan zit je waarschijnlijk in ‘het leven’. Herhaal dit telkens een stukje lager, tot je hond zijn poot niet meer terugtrekt.

Heb je toch iets te hoog geknipt dan kan je het bloeden stelpen met een bloedstelpende pen, met een stuk zeep, met kaliumpermanganaat, of door, in noodgevallen, naar de dierenarts te gaan.

 

Terug naar overzicht