Hoe zorg je het best voor je hamster?

Wist je dat hamsters schemer- en nachtdieren zijn en dat ze vrij tam kunnen worden?

Over het algemeen zijn hamsters solitair levende dieren en worden daarom het beste alleen gehouden. Ze worden gemiddeld tussen de twee en drie jaar oud.

Op zoek naar een hamster?

Heb je wel goed nagedacht over de aankoop van een huisdier? Want uiteraard moeten hamsters, net zoals andere huisdieren, dagelijks verzorgd worden.

Wat eet een hamster?

Om gezond te blijven heeft de hamster dierlijke eiwitten nodig. In de natuur eten ze insecten maar in compleet hamstervoer zitten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben.

Je kan dit eventueel aanvullen met groenten of fruit, of bijvoorbeeld een klein stukje kaas of ei, maar geef ze niet te veel extra snacks! Ze kunnen hierdoor immers suikerziekte krijgen.

Het is ook belangrijk dat een hamster iets heeft om op te knagen, zodat hij zijn tanden kan laten slijten. Wilgentakken zijn hiervoor erg geschikt of speeltjes van de dierenwinkel, speciaal voor hamsters.

Hamsters hebben verder nog onbeperkt vers drinkwater nodig. Ververs het water heel regelmatig en controleer dagelijks of de drinknippel van het drinkflesje niet verstopt is.

Waar woont een hamster?

Hamsters hebben veel ruimte nodig. We raden aan om te gaan voor een minimale afmeting voor een hamsterkooi van 80 x 50 x 40 centimeter. Voor Syrische hamsters is een groter verblijf nodig. Ook moet de hamsterkooi knaagbestendig zijn en goed geventileerd worden.

Hamsters graven zich heel graag diep in (het liefst zo’n 50 centimeter diep), daarom is de diepte van de onderbak van belang. Hoe meer een hamster kan graven, hoe minder afwijkend gedrag, zoals traliebijten, hij zal vertonen.

 

Hamsters hebben een donkere schuilplaats nodig, waarin hij heerlijk kan slapen. Hiervoor zijn speciale hamsterhuisjes te koop. Het is ook mogelijk om de hamster zelf een holletje te laten maken, maar daarvoor moet er wel voldoende bodembedekking in de kooi aanwezig zijn. Geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn materialen op basis van houtpulp, mais, papier of hennep. Kies een bodembedekking die stofvrij is en goed absorbeert.

Het is ook een optie om hooi in het hamsterverblijf te leggen als voer of om holletjes mee te maken. Papier is ook geschikt als nestmateriaal. Gebruik zeker geen synthetische ‘hamsterwatten’! De draden kunnen de pootjes afknellen en de wangzakken of de darmen kunnen hier verstopt raken. Ook zijn hamsterballen en knaagstenen niet goed voor hamsters.

Ook houden hamsters ervan om een zandbadje te nemen. Dit kan je bijvoorbeeld maken met chinchillazand. Verder zijn hamsters heel graag in beweging. Laat ze, indien mogelijk ook af en toe eens buiten de kooi, op een veilige plaats of koop een loopradje. Je kiest het best voor een gesloten radje, zonder spijlen en standaard. Hiermee voorkom je dat de hamster met zijn kop of pootjes knel kan komen te zitten. Wissel en vervang speelgoed regelmatig om het interessant te houden. Leuke speeltuigen zijn ook bijvoorbeeld kartonnen doosjes of wc-rollen.

Hou er rekening mee dat de hamster vooral in de nacht erg actief is en kan flink wat lawaai maken. Een plekje in de kinderkamer is dus geen goed idee.

Heeft een hamster gezelschap nodig?

De Chinese dwerghamsters, Russische dwerghamsters en Syrische dwerghamsters zijn solitair levende dieren. In het wild zoeken ze hun soortgenootjes alleen op om te paren. Zodra de moeder haar jongen heeft grootgebracht, verlaten de jongen het nest om alleen verder te leven. Deze hamstersoorten kun je dus niet met soortgenoten in één verblijf houden omdat ze heel agressief naar elkaar toe kunnen worden.

Ook voor andere hamstersoorten die samenleven in gevangenschap gaat het vaak niet goed, dus laat je elke hamster het best alleen in zijn huisvesting.

Terug naar overzicht