Je puppy voorstellen aan de kinderen

Een hele verandering, zo’n pup in huis. Het hele huis staat op zijn kop en een hele spannende tijd staat voor de deur. Jouw kids zullen laaiend enthousiast zijn door de komst van het nieuwe huisgenootje.

Voor puppy’s kunnen kinderen een bedreiging lijken. Ze bewegen snel, zijn onvoorspelbaar en hebben hoge piepstemmetjes. Een kind kan een puppy behandelen als een knuffelbeer en bijvoorbeeld in de ogen pikken, aan de haren trekken of een poot optillen. De pup zou daarvan kunnen schrikken en uit reactie bijten. Stel ze dus rustig aan elkaar voor.

Leer je kinderen hoe ze de pup kunnen aaien, door ze hun eigen arm te laten aaien. Vertel ze dat het geen knuffeltje is. Dat ze de pup pijn kunnen doen als ze bijvoorbeeld aan zijn staart of oren trekken.

De hoge stemmetjes van kinderen kunnen hard aankomen bij jouw pup en binnenkomen alsof er een conducteur in je oor staat te fluiten. Vermijd daarom zelf ook je “hoge baby stem” als je samen met de kinderen met de pup speelt, zodat ze het niet na gaan doen en nóg hoger praten. Leg uit dat, net als bij kinderen, puppy’s bang worden van enge geluiden, dus dat ze een gewone stem moeten gebruiken.

Een hond kan stress ervaren als je hem of haar recht in de ogen aankijkt. Vooral als jouw kind zich op ooghoogte begeeft. Introduceer het spel de “onzichtbare pup”. Wie kan het langste doen alsof de pup onzichtbaar is? Wie wint krijgt een lekker koekje. Ondertussen kan de pup op zichzelf op onderzoek uit gaan. Wanneer de pup voldoende zelfvertrouwen heeft zal hij vanzelf naar jullie toekomen.

Puppy’s onderling, rennen graag achter elkaar aan en botsen elkaar omver. Als jouw kids achter de pup aan gaan rollen, kan de puppy soms iets te lomp doen zonder dat dat zijn of haar bedoeling is. Leer je kinderen de regel dat ze altijd op de grond moeten gaan zitten als ze de hond willen aaien en dat de pup wel naar hun toe komt. Als je de pup dwingt om naar de kinderen toe gaan, zorg je er misschien voor dat hij in de toekomst kinderen gaat ontwijken. Laat de keuze aan de pup en maak er een leuke ervaring van. Laat je kinderen de pup belonen als hij naar ze toe komt, door een snoepje te geven.

Samen spelen zorgt voor een sterke band tussen je kind en huisdier. Maar het is goed voor te stellen dat jij of je kids dat in het begin nog een beetje eng vinden. Hoewel we het niet over slagtanden hebben, zijn de tanden van je puppy nog vlijmscherp. Toch is het goed om alvast samen te spelen, op een veilige manier.

Succes en veel plezier!

Bron: Beezteez

Terug naar overzicht