Jij, als baasje, beslist over de vruchtbaarheid van jouw hond

Elk baasje die een hond in huis neemt, zal vroeg of laat voor de keuze worden gesteld of je je hond onvruchtbaar wil maken of niet. Als het dus niet je bedoeling is om te gaan fokken met je hond of je niet onverwacht met een nest vol puppy’s wil zitten, dan is het verstandig om je hond te laten castreren of steriliseren.

Wat is nu precies het verschil tussen castratie en sterilisatie?

Beide ingrepen worden vaak met elkaar verward. Waarschijnlijk omdat ze zowel bij reuen als bij teven worden aangewend om de hond onvruchtbaar te maken. Toch verschillen de ingrepen wel van elkaar.

Bij sterilisatie worden enkel de zaad- of eileiders afgebonden. Waardoor deze ingreep iets minder ingrijpend is dan castratie. Bovendien brengt sterilisatie ook geen karakteriële gedragsveranderingen met zich mee. Dat komt doordat de productie van de geslachtshormonen niet wordt stopgezet.

Castratie gaat een stapje verder dan sterilisatie. Zo worden bij reuen de teelballen verwijderd en bij de teven de eierstokken en eventueel ook de baarmoeder. Bij reuen wordt castratie meestal toegepast omwille van medische problemen, maar ook karakterproblemen of ongewenst gedrag veroorzaakt door de geslachtshormonen kunnen een reden zijn. Al raden we bij dit laatste aan om eerst beroep te doen op een gedragstherapeut. Een castratie is onomkeerbaar en indien er na de castratie blijkt dat de gedragsproblemen niet opgelost zijn, moet er alsnog een begeleiding opgestart worden.

Fake news

Er wordt vaak gezegd dat het beter is voor een teef om eerst een nestje te krijgen voordat ze gesteriliseerd wordt, maar dat is niet waar. Integendeel, het is zelfs beter om een teef op jonge leeftijd te laten steriliseren.

Wil je graag meer informatie omtrent castratie of sterilisatie van jouw huisdier? Stel ons gerust al jouw vragen tijdens je volgende consultatie.

Terug naar overzicht