Joggen met je hond… Kan het? Mag het?

Mens en hond, beiden zijn ze graag in beweging, allebei houden ze van sport. Wil dat daarom zeggen dat samen sporten vanzelfsprekend is? Het antwoord is zeker niet zomaar “ja”. 

Niet elke hond is geschikt om mee te gaan joggen.

Leeftijd:

Jonge honden kunnen schade oplopen aan het beendergestel als ze te veel beweging krijgen. Jog dus zeker niet met een pup. Maar ook als de hond volgroeid is, hangt af van het ras of type.

Ras/type:

Sommige types van honden zijn van nature geschikt voor hardlopen. 

Hier hebben we het dan voornamelijk over werkhonden, herdershonden en sledehonden zoals husky’s, windhonden, bordercollies, etc. Over het algemeen kun je stellen dat jonge honden van grote rassen met korte haren en een mooie lange snuit ideale joggingpartners zijn. Andere honden komen daar minder in aanmerking voor:

·      Viervoeters met platte snuiten kunnen moeilijker ademhalen en raken sneller oververhit.

·      Bij kleine honden ontwikkelt het skelet sneller dan bij grote honden. Maar door hun kortere ledematen zijn zij natuurlijk niet geschikt voor grote afstanden, snelheden, of sportprestaties van een langere duur.

·      De uitzonderlijk grote rassen (vb. Newfoundlander) zijn dan weer iets minder beweeglijk en beter af met een flinke wandeling. 

Enkele belangrijke tips

Vraag raad aan de dierenarts:

Dankzij professioneel advies kunnen bepaalde problemen uitgesloten worden. Honden met gewrichtsproblemen bijvoorbeeld laat je beter thuis.

Bouw het langzaam op:

Start met een rondje van maximum enkele kilometer, ga niet meteen voor lange afstanden. De hond moet echt wennen aan de nieuwe activiteit. Kijk hoe hij reageert want je hond moet het ook leuk vinden.

Maak je hond vertrouwd:

Naast de afstand en het tempo moet de hond ook aan het terrein en de omstandigheden wennen. De leiband, andere honden, mensen en auto’s spelen hierbij ook een rol.

De juiste leiband:

De ideale lengte ligt tussen de 1 en 2 meter, niet langer. De hond moet los maar dicht bij jou lopen. Een intrekbare leiband is ook zeker niet aan te raden omdat de hond dan toch teveel speling krijgt als hij afgeleid wordt.

 

Terug naar overzicht