Kattenpootjes zijn schattig, tot de klauwen tevoorschijn komen!

De klauwen van je kat hebben wel degelijk een functie naast het stukmaken van je meubels en het bewerken van je handen wanneer het spel weer eens te hevig wordt.

Katten gebruiken hun nagels om in bomen te klimmen en over omheiningen of andere obstakels te komen. Heb je een kat die hoofdzakelijk binnen leeft? Voorzie dan zeker een krabpaal zodat hij je meubels niet hoeft te gebruiken om zijn nagels te slijpen.

Heb je trouwens al opgemerkt dat je kat nooit vanaf de grond begint te klimmen maar eerst een stuk opspringt, zich vasthaakt en dan pas begint met klimmen? Hiervoor gebruikt hij voornamelijk zijn krachtige achterpoten; de voorpoten dienen eerder als veiligheidsnagels en voor het vasthouden van hun prooi.

Daarnaast gebruikt je kat zijn nagels voor het markeren van zijn territorium. Onder de voetzolen zitten kliertjes die geuren en feromonen afscheiden; deze komen vrij bij het krabben. Zo heeft iedere kat in de buurt zijn eigen uitkijkspot en markeert hij deze door te krabben, sproeien of kopjes geven.

En als laatste is krabben ook een manier voor je kat om stress te verminderen.

Die vlijmscherpe nagels die soms wel wat vervelend kunnen zijn hebben dus wel degelijk een functie. Deze verwijderen zou je kat zelfs ‘ongelukkig’ kunnen maken en dat is toch het laatste wat we willen? 

 

Terug naar overzicht