Kippen kunnen wat extra warmte gebruiken tijdens de wintermaanden, ook tijdens de ophokplicht.

Weer of geen weer, het lijkt wel of kippen geen last hebben van extreme weersomstandigheden. Hitte, regen of wind, kippen scharrelen dag in dag uit vrolijk rond in hun kippenpark. Toch is niets minder waar. Ook kippen hebben bescherming nodig tegen extreem weer. Ook nu, terwijl er is ons land een ophokplicht geldt voor pluimvee, mogen we onze kakelende vrienden zeker niet uit het oog verliezen.

Nog eventjes met de kippen op stok

Het ziet ernaar uit dat de ophokplicht van pluimvee en gehouden vogels in ons land nog even zal blijven duren. Ook particuliere houders die slechts enkele kippen in hun tuin hebben, zijn verplicht om hun dieren af te schermen om contact met wilde vogels te vermijden. Voor baasjes die kippen hebben thuis, zorgt de ophokplicht voor heel wat extra organisatie in het kippenhok. Toch is het in deze frisse periode niet enkel belangrijk om je kippen te beschermen tegen wilde vogels. Je beschermt hen best ook tegen extreem koude temperaturen.

Waarom moet ik mijn kippen beschermen tegen extreem weer?

Omdat kippen allemaal een verschillend verenpak en verschillende vetlaag hebben, reageren ze elk verschillend op extreme weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw. Hoe dikker de vetlaag van een kip, hoe meer deze beschermd wordt tegen koude en vocht en dat is belangrijk want kippen kunnen door vocht en tocht een verkoudheid oplopen. Een sterke temperatuurswisseling is dus niet zo onschuldig voor kippen, als veel mensen denken. Door ze daartegen te beschermen, hou je ze sterk en gezond.

Hoe bescherm ik mijn kippen?

Tijdens de wintermaanden kunnen de temperaturen soms zeer sterk dalen. Daarom is het voor kippen ideaal als ze een goed kippenhok hebben waar ze zowel een binnen- als buitenverblijf hebben. Zo hebben ze ook een voldoende grote schuilplaats om zich te beschermen tegen regen en sneeuw. Ook kan je eenvoudigweg een afdakje maken in de ren. Best hou je bij de aankoop van een kippenhok ook rekening met het feit dat je hok een deurtje/luikje heeft. Zo kunnen je kippen bij koude, regen en sneeuw, snel naar binnen wandelen en heerlijk vertoeven in een droog en tochtvrij hok.

Moet ik mijn kippenhok isoleren?

Net zoals wij baasjes, ons huis in de winter graag warm houden en in de zomer graag koel, is dat ook zo voor onze kippen. Voor hen is een houten hok met een geïsoleerd dak een prima onderkomen. Met isolatieplaten of piepschuim kan je zo’n dak eenvoudigweg zelf in elkaar knutselen. Het nachthok van de kippen heeft best dubbele wanden. Belangrijk om te weten wanneer je van plan bent om zelf isolatie aan te brengen aan je kippenhok, is om er wel rekening mee te houden dat je de isolatie zo aanbrengt dat je kippen deze niet kunnen kapot pikken. Wanneer de temperaturen zeer laag zijn en dreigen onder nul te gaan, is het aan te raden om eventueel de plaatsen waar er veel tocht is in het kippenhok, met een zeil of planken af te schermen.

Hou ik mijn kippen binnen als het sneeuwt?

Het verschilt van ras tot ras, hoe goed kippen tegen de kou kunnen. De meeste hebben geen schrik van de sneeuw en vinden het niet erg om er in rond te scharrelen. Van zodra de thermometer een temperatuur aangeeft vanaf 10 graden onder het vriespunt, is het wel aangeraden om je kippen wat extra in de gaten te houden.

Mag ik mijn kippenhok verwarmen?

Het antwoord op deze vraag is overduidelijk: NEEN! De temperatuurschommeling vanuit hun warme nest naar de koude buiten zou te groot zijn en dat is slecht voor hun gezondheid. Een kip is namelijk in staat om voor haar eigen warmte te zorgen dankzij haar eigen verenpak. ‘s Nachts beschermen kippen zichzelf tegen de kou door hun kop tussen hun warme veren te steken. Ook hun tenen zijn dan bedekt. Wanneer het echt zeer koud is, zoeken kippen elkaar op en kruipen ze lekker dicht tegen elkaar aan om zich maximaal te verwarmen.

Merk je dat de temperatuur sterk daalt, wees er dan als de kippen bij om bij je kakelende gezinsleden een extra oogje in het zeil te houden!

Terug naar overzicht