Konijnen en slijtage van de tanden…

Een gebit van een konijn bestaat normaal uit vier snijtanden, twintig kiezen en twee kleine snijtandjes. De tanden groeien het hele leven door; een snijtand groeit bijvoorbeeld wekelijks met gemiddeld 2,2 millimeter. Het is belangrijk dat de groei en slijtage van de tanden in balans is, anders heeft je konijn ineens heel lange tanden en krijgt hij hier last van.

Slijtproces

Bij het slijtproces kunnen wel eens problemen optreden, daarom is het belangrijk dat je konijn een goede calciumstofwisseling heeft. Wanneer het dier te weinig calcium binnenkrijgt, kan botontkalking optreden. Bij een te hoog calciumgehalte kan je konijn last krijgen van blaaszand of blaasstenen.

Onvoldoende slijtage door verkeerde stand gebit

Ook vervelend voor je konijn is een afwijkende stand van zijn snijtanden. Als de boven- en ondertanden elkaar niet meer slijpen, zullen ze blijven groeien. Gelukkig kun je dit aan diverse symptomen zien. Zo zal je maatje niet eten en maakt hij proppen van het eten. Hierdoor kunnen problemen in het maag-darmkanaal optreden en heeft je konijn een vergrote kans op diarree of verstopping.

Als je merkt dat je konijn last heeft van zijn gebit, ga dan even naar de dierenarts voor onderzoek. Die zal zorg dragen voor het gebit en ervoor zorgen dat je konijn in het vervolg weer lekker kan knagen.

Bron: Dierennieuws

Terug naar overzicht