Mag ik mijn kat gewone melk geven?

De kat bij de melk zetten, het is een spreekwoord dat je vast al eens gehoord hebt. Het lijkt dus wel een goed idee om je kat af en toe te verwennen met een kommetje verse melk, niet? Toch hou je gewone koemelk maar beter in je eigen ontbijtkom want katten ondervinden er helemaal geen voordelen van zoals wij. Ze kunnen er zelfs erg ziek van worden. Gelukkig bestaat er wel een alternatief om je kat te trakteren op lekkere melk. Ontdek er hier alles over en zet de kat bij de juiste melk.

Koemelk is niet voor katten

Hoe lief en fotogeniek jouw kat er ook mag uitzien met melksnorharen, gewone koemelk is geen goed idee voor je huisdier. Waarom precies? Gewone koemelk bevat veel suikers, zoals lactose, die moeilijk te verteren zijn door katten. Een klein schaaltje koemelk kan het darmstelsel van je kat bij wijze van spreken al in overdrive doen gaan. Het teveel aan suikers dat in de darmen blijft zitten, kan ook de darmflora verstoren, met hevige diarree als gevolg.

Wat mag je kat wel drinken?

Maar melk bevat toch ook heel wat andere voedingsstoffen? Inderdaad, kittens drinken moedermelk om groot en sterk te worden. Die moedermelk of kattenmelk bevat van nature veel minder suikers. Jonge katjes kunnen bovendien  beter lactose verteren dan hun ouders. Naarmate katten ouder worden, breken ze de suikers minder goed af.

Geef kattenmelk als extraatje

Voor volgroeide katten is een dagelijkse portie melk dus overbodig maar je mag ze wel af en toe verwennen met een portie lekkere kattenmelk. Kattenmelk bevat namelijk vitale vitaminen, mineralen en spoorelementen die volwassen én jonge katjes een gezonde boost geven. Net zoals jij jezelf trakteert op een portie extra vitaminen met een glas versgeperst fruitsap op zondagochtend, maak je je kat blij met een schaaltje melk. Weet gewoon dat het een extraatje is boven op de normale voeding en geen maaltijdvervanger voor je kat.

Wist je dat…

Net zoals mensen kunnen sommige katten trouwens ook lactose-intolerant zijn. Zonder het enzym lactase, dat lactose afbreekt, in het lichaam zal elke druppel melk er eentje te veel zijn voor je kat. Katten met een lactose-intolerantie kunnen na het drinken van melk maagklachten krijgen en beginnen braken of diarree krijgen. Merk je een van deze symptomen op? Dan is het slim om even langs te gaan bij de dierenarts.

 

Bron: AVEVE

Terug naar overzicht