Met deze tips maak je de winterdagen draagbaar voor je dier

Niet alle hondenrassen zijn bestand tegen de koude. Sneeuwhonden zoals Husky’s en Akita’s zijn bijvoorbeeld volledig in hun element wanneer het sneeuwt maar bij andere rassen dien je veel oplettender te zijn zodat je onderkoeling of bevriezing kan voorkomen.

Enkele risicofactoren opgesomd:

·       Honden met een dunne vacht

·       Honden met een kale buik

·       Puppy’s en oudere honden

·       Zieke honden

·       Hevige wind of regen

·       Gesmolten sneeuw (er kunnen sneeuwklompjes blijven hangen in de vacht. Niet alleen is dit onprettig voor je hond, ook kan dit ervoor zorgen dat je viervoeter sneller afkoelt.)

Maar wat kan jij als baasje nu doen om het je dier zo comfortabel mogelijk te maken in dit weer?

Vaak wordt er vanuit gegaan dat een trimbeurt in de winterperiode overbodig is maar dit blijkt niet altijd te kloppen. Langharige honden kunnen dan wel beter tegen de koude maar ze kunnen niet goed tegen de combinatie met vocht. Sneeuw of water blijft in de vacht hangen waardoor de koude wind extra hard aankomt. 

Stel je maar eens voor dat je met natte kledij in de koude gaat wandelen… juist ja. Het is dus aangeraden om de lange haren tussen de tenen van je hond bij te trimmen zodat zijn poten niet vochtig blijven na een wandeling. Nu we het toch over wandelen hebben kan ik je ook de tip geven om vaseline aan te brengen aan de kussentjes van zijn poten, dit werkt waterafstotend.

Is het echt te koud buiten, waait en/of regent het stevig? Stel dan je wandeling uit of verkort ze. Droog ook steeds je viervoeter goed af na een wandeling met een goed absorberende handdoek.

Een voorlaatste tip is dat je bij lage temperaturen best een mand of kussen voorziet. Zo hoeft je hond niet op de koude of natte vloer te liggen wat ten zeerste onaangenaam is voor je hond maar ook gaat hij hierdoor sneller afkoelen.

En als laatste geef ik je graag nog mee dat het oké is om je hond een trui of vest aan te doen (als hij dit aangenaam vindt). 

Heb jij het koud? Misschien je hond dus ook… voorzie de nodige maatregelen zodat ook hij kan genieten van een gezellige winterperiode.

 

Terug naar overzicht