Missie: krabpaal

Elk baasje dat thuis een huiskat heeft rondlopen, weet dat katten regelmatig hun energie moeten kwijtspelen. Als je wil vermijden dat dat gebeurt door in je gordijnen te klimmen of door aan je sofa te krabben, dan haal je beter een krabpaal in huis. Dankzij zo’n speeltuig, gun je je kat zijn speelplezier en kan hij zich volledig uitleven binnenshuis. Bovendien is een krabpaal ook nog voor veel andere zaken een goed idee. Wij vertellen je alvast alles wat je al altijd wilde weten over krabpalen.

Daar hangt een geurtje aan

Een kat neemt vaak een afwachtende houding aan wanneer er een nieuw object in huis komt te staan. Bij een krabpaal is dat niet anders. Maak je kat snel gewend aan zijn nieuwe speeltuig door het zijn geur te geven. Dat doe je door het dekentje, speeltje of mandje van je kat in, op of rond de krabpaal te installeren. Heb je dat geprobeerd en blijft je kat nog wat argwanend? Probeer dan eens om een spoor van zijn/haar lievelingsbrokjes te maken naar en op de krabpaal. Wedden dat dit trucje zal werken? Je kat zal de krabpaal snel associëren met iets aangenaams.

Nagels scherpen en spieren strekken

Een krabpaal heeft tal van verschillende functies voor je kat. Je pluizige viervoeter kan er niet enkel zijn energie in kwijt, zo’n toestel is ook perfect geschikt om de nagels te verzorgen en te vernieuwen. Nagels zijn voor katten namelijk een belangrijk onderdeel van hun identiteit en door het krabben aan de paal raken ze de oude lagen van hun nagels kwijt. Dat is niet enkel handig voor de kat, maar ook voor het baasje. Zo zal de kans verkleinen dat je kat nog in je stoelen of gordijnen zal hangen.

Het krabben helpt ook om hun territorium af te bakenen en om verlost te raken van jeuk. Ongetwijfeld zal je kat er ook van profiteren om zich eens helemaal lekker uit te strekken van kop tot teen. Zo’n installatie doet dus ook goed aan de gewrichten, spieren en botten van jouw kat.

Perfecte fitnesstoestel

Huiskatten slapen gemiddeld meer dan katten die overdag of ‘s nachts buiten op avontuur gaan. Daarom is het uiterst belangrijk dat, wanneer huiskatten wakker zijn, ze voldoende beweging hebben zodat ze in vorm blijven en geen overgewicht kweken. Overgewicht kan echter voor veel meer gezondheidsproblemen zorgen. Daarom is het belangrijk om manieren te bedenken hoe jouw kat toch aan zijn beweging kan komen. Een krabpaal nodigt je schattige tijger uit om actief te blijven. Hij kan erin klimmen, springen en spelen. Als je kat op die manier in vorm kan blijven binnenshuis, is er dus geen reden om je zorgen te maken.

Praktische organisatie

Vooraleer je je krabpaal installeert is het verstandig om goed na te denken waar je hem precies zal plaatsen. Dat moet logischerwijs op een plek in huis zijn waar katten normaal ook komen. Kijkt je kat graag naar buiten? Plaats hem dan dicht bij het raam. Is je kat nogal actief en geweldig? Plaats hem dan uit de buurt van waardevolle objecten.

Indien mogelijk, zet je de krabpaal best vast. Zo blijft hij zeker staan bij het spelen en springen. Wanneer het speeltuig wankel staat, kan het zijn dat je kat er niet in of op durft te springen. Afhankelijk van de grootte en het gewicht van je kat, zorg je er dus best voor dat je krabpaal stevig en vast op de grond staat.

Katten zijn op zichzelf zeer propere dieren. Daarom is het ook aan te raden om de platformen van je krabpaal geregeld schoon te maken. Je zal merken dat wanneer de krabpaal vuil is, je kat minder interesse zal tonen.

Terug naar overzicht