Nog maar pas een hond in huis?

Dan is dit vast en zeker herkenbaar: 
Foei bobby! AF bobby! NEEEEEN! Pas op he! Kom daar af!

We zien onze viervoeters ZO graag maar soms he… ik hoef het je niet te zeggen zeker? 
Maar kwaad mogen we niet zijn want zoals kinderen hebben ze gewoon de juiste opvoeding nodig. Een hond weet bijvoorbeeld niet dat dat stukje kip op het aanrecht niet voor hem bedoeld is, dat hij niet mag graven in het bloemenperkje dat je zelf hebt aangelegd en waar je o-zo trots op bent, dat de zetel niet van hem is, de tafelpoten niet bedoeld zijn als tandenstoker of dat hij niet mag trekken aan de leiband wanneer je gaat wandelen, … .

Je kan je hond dus niet straffen voor iets dat hij nog niet geleerd heeft.
Eerst dien je hem dus aan te leren wat mag en wat niet. Wanneer hij iets goed doet is het dan ook aangeraden om hem te belonen, zo leert hij dat hij bij positief gedrag beloond wordt.
Wanneer je zeker bent dat je hond begrijpt dat hij niet in de zetel mag en hij doet het toch, dan kan je hem straffen door bijvoorbeeld een time-out te geven in een ‘saaie’ ruimte. (Fysiek geweld is nooit de oplossing; dit schaadt het vertrouwen bij je hond en kan gedragsstoornissen veroorzaken)! 

Je kan ook hulp krijgen bij de opvoeding van je hond. De hondenschool is goed voor hun sociaal gedrag en gedrag buitenshuis. Ook een coach is zeker een meerwaarde! Hij of zij komt langs bij jou thuis en leert je hond aan hoe hij zich in deze omgeving moet gedragen.

In tussentijd… diep ademhalen wanneer hij iets mispeuterd heeft en vastleggen op foto! Deze beelden zijn vaak hi-la-risch voor anderen en ja, ook jij zal hier later om kunnen lachen.

 

Bron: Medicommerce

 

Terug naar overzicht