Ook cavia’s brengen wel eens een bezoekje aan de dierenarts
Al wie thuis een cavia heeft rondlopen, heeft ongetwijfeld een goed beeld van hoeveel het diertje weegt en van hoeveel hij ongeveer eet en beweegt op een dag. Deze kennis is immers van groot belang wanneer je de gezondheid van je diertje wil checken. Een duidelijke afwijking van dit normaal gedrag kan een signaal zijn dat er iets niet pluis is. Ook cavia’s komen dus geregeld eens over de vloer bij de dierenarts. In dit artikel verklappen we alles wat je moet weten over het dierenartsbezoek van jouw schattig knaagdiertje.
Kleine helden in het verstoppen van pijn
Misschien wist je het niet, maar cavia’s zijn groeps- en prooidieren. Een belangrijke eigenschap van zo’n dieren is dat ze erg goed zijn in het verbergen van een probleem tot het allerlaatste moment. Vandaar is het dus belangrijk om het gedrag van je cavia goed in de gaten te houden zodat je tijdig opmerkt wanneer er iets aan de hand is. Is je cavia niet in zijn gewone doen? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij je dierenarts.
Fabeltje ontkracht
Over cavia’s bestaat vaak de misvatting dat ze niet naar de dierenarts hoeven te gaan. Niets is echter minder waar. Net zoals alle andere huisdieren heeft de cavia recht op medische verzorging. Bovendien is het allesbehalve een goed idee om een huisdier in huis te halen als je toch niet van plan bent om ermee naar de dierenarts te gaan. Een huisdier houden vereist nu eenmaal de nodige verantwoordelijkheid.
Daarnaast komt het soms eens voor dat wanneer een cavia ziek is, baasjes ervan overtuigd zijn dat er niets meer aan te doen is en dat het beestje bijgevolg op sterven na dood is. Die baasjes hebben het dan, in de meeste gevallen, uiteindelijk bij het verkeerde eind want de overgrote meerderheid cavia’s die ziek zijn, wordt na een bezoek aan de dierenarts en met de nodige verzorging, terug beter.
Op weg naar en van de dierenartspraktijk
Zoals dat voor elk huisdier zo is, is het ook voor cavia’s zeer spannend om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Daarom raden we aan om het bezoek zo efficiënt en aangenaam mogelijk te organiseren. Allereerst is het belangrijk dat je cavia onderweg van en naar de dierenarts, op zijn gemak is. Een goed idee is dus om de route te plannen en ervoor te zorgen dat de temperatuur in de wagen geschikt is voor je cavia.
De beste manier om je cavia te vervoeren, is om hem in een reismandje of een doos met luchtgaatjes en een stevige bodem te vervoeren. Op de bodem van het reismandje of doos leg je best een zachte handdoek of krantenpapier met wat hooi op. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je diertje hooi, voer en water heeft onderweg. Om je cavia extra op zijn gemak te stellen, leg je best wat hooi uit zijn hokje in het reismandje zodat het er lekker naar zijn eigen huisje ruikt.
Als je naar de dierenarts moet met je cavia, ga dan ook enkel en alleen naar de dierenarts en maak zeker geen ommetje naar de supermarkt of bakker. Het is allesbehalve slim om je huisdier alleen in de auto te laten zitten, zeker niet als het warm is buiten. De temperaturen kunnen dan namelijk snel heel hoog oplopen. Zorg er dus voor dat de reis naar de dierenarts zo kort mogelijk duurt en dat de temperatuur in de wagen zo aangenaam mogelijk is.
Merk je dat je cavia echt niet op zijn gemak is zo alleen in een reismandje? Neem dan een extra caviavriendje mee om hem te vergezellen en te ontspannen tijdens het dierenartsbezoek.