Opgelet met paaschocolade: dit is gevaarlijk voor uw huisdieren!

Zowel honden als katten zijn veel gevoeliger voor chocolade dan mensen. Chocolade bevat namelijk theobromine. Deze ‘giftige’ stof wordt veel langzamer afgebroken door onze huisdieren (honden, katten, maar bijvoorbeeld ook paarden en fretten).

Theobromine vooral giftig voor uw hond: één reep pure chocolade van 200 gram kan een hond ter grootte van een Labrador doden. Deze vergiftiging stellen we wel minder vaak vast bij katten: aangezien die vaak erg kieskeurig zijn, zullen ze niet vlug uit zichzelf chocolade eten.

De hoeveelheid theobromine hangt ook af van de soort chocolade: als uw hond of kat bijvoorbeeld een kleinere hoeveelheid witte chocolade heeft gegeten, hoef je niets te doen.

In elk geval raden we aan alle chocolade uit de buurt van uw huisdier te houden!

Heeft je hond toch een stuk chocolade kunnen bemachtigen?

Twee tot vier uur na de inname kunt u symptomen beginnen opmerken: de hond wordt rusteloos, moet braken, gaat veel urineren en heeft diarree. Wanneer de ademhaling sneller gaat, de hartslag stijgt en er koorts uitbreekt, betent dit dat de situatie ernstiger wordt.

In het ergste geval kunnen er epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden. Hier ontstaat het grootste risico op een fatale afloop.  

Neem onmiddellijk contact op met de dierenarts als:

·      de hond meer dan 2 gram per kilogram lichaamsgewicht zwarte chocolade heeft opgegeten (20 gram voor een hond van 10 kg, 40 gram voor een hond van 20 kg, …).

·      de hond meer dan 10 gram per kilogram lichaamsgewicht Melkchocolade heeft opgegeten (100 gram voor een hond van 10 kg, 200 gram voor een hond van 20 kg, …).

Een echt tegengif bestaat niet, maar de dierenarts zal de symptomen behandelen. Als de inname recent is, zal de arts de hond doen braken om de gevaarlijke stoffen uit het lichaam te verwijderen.

 

Terug naar overzicht