Oudere honden zijn kwetsbaarder in het najaar.

Het liefst zouden we ze voor eeuwig bij ons willen houden; ze zijn nl. deel van het gezin en het idee dat je hen ooit zal moeten loslaten breekt gewoon je hart. 

Helaas maar waar is de (natuurlijke) levensduur van de hond veel korter dan die van ons. Wel kunnen we de levensverwachtingen stabiel houden door de juiste voeding en zorg te geven die je viervoeter nodig heeft; een jaarlijkse check-up (op z’n minst) bij de dierenarts hoort hierbij. Heeft je hond symptomen zoals opvallend vermageren, meer of minder eetlust, een verhoogde hartslag, opvallend meer drinken, … contacteer ons dan om zijn jaarlijkse check-up te vervroegen.

Het is moeilijk om zeggen wanneer je hond precies senior is. Afhankelijk van de grootte en het ras kan dit enkele jaren schelen. Onderstaande afbeelding brengt je meer duidelijkheid:

Het is dus belangrijk om extra aandacht te besteden tijdens de koudere dagen. Wanneer je hond wat ouder is wordt hij gevoeliger aan temperatuursveranderingen. Zorg ervoor dat hij steeds warm genoeg heeft en pas de wandelingen aan wanneer je hond artrose heeft. 

Honden met artrose kunnen al gauw manken wanneer hun spieren niet voldoende opgewarmd zijn. De koude die we in het najaar ervaren kan deze pijn verergeren. Let goed op de signalen die je hond aangeeft. Heeft hij te veel last van pijnlijke gewrichten? Stel de wandeling dan uit!

Sommige dagen in het najaar is het dus beter om gewoon dicht tegen elkaar aan te kruipen en elkaar op te warmen. Niemand die dit erg vindt denk ik…

 

Terug naar overzicht