Tandplak en tandsteen bij honden en katten

Bij honden en katten komt tandplak en tandsteen zeer vaak voor. Beginnend tandplak wordt gewoonlijk door de eigenaar niet gemakkelijk opgemerkt. Vaak zijn de tandproblemen (ten gevolge van tandplak en tandsteen) reeds wat verder gevorderd vooraleer er aan de alarmbel getrokken wordt.

Hoe herken ik tandplak en tandsteen?

Het herkennen van tandplak en tandsteen is niet altijd even gemakkelijk. Een honden- of katteneigenaar merkt al snel een slechte mondgeur op.

Beginnend tandplak zie je niet gemakkelijk. Dit kan enkel door met een wit doekje over de tanden te wrijven. Als je gele plak op het doekje ziet dan weet je dat dit beginnend tandplak is. Snel handelen is dan de boodschap!

In een wat verder gevorderd stadium zie je een geel-bruine aanslag op de tanden kleven.

Bij tandsteen zijn er soms echte brokken kalk te zien op de tanden.

Een ontstoken tandvlees herken je aan een rode rand, die bij aanraking snel bloedt. Losse tanden kunnen aanleiding geven tot een slechte eetlust of het laten vallen van eten uit de mond. Maar dikwijls slikken deze dieren het eten binnen zonder te kauwen of gaan ze met een scheve kop kauwen. Zij doen dit zodat ze de pijnlijke kaak niet hoeven te gebruiken.

Hoe ontstaat tandplak en tandsteen?

Tandplak ontstaat door voedselresten en bacteriën die op de tanden blijven kleven. Zo wordt er een biofilm gevormd op te tanden.

Een biofilm is een laag micro-organismen, omgeven door zelf geproduceerd slijm, en is vastgehecht aan een oppervlak. Deze biofilm zal dan door mineralen in het speeksel mineraliseren en verkalken tot tandsteen.

De gevolgen van tandplak en tandsteen

Tandsteen en tandplak lokaliseren zich voornamelijk op de overgang van de tandkroon naar de tandwortel. Op deze manier ontsteekt het tandvlees van je huisdier. Deze ontsteking zorgt voor pijn en een slechte geur. Geleidelijk aan duwt het tandsteen het tandvlees naar boven (bovenkaak) of naar onder (onderkaak). Het tandvlees zal zich zodanig terugtrekken dat de wortel van de tand bloot komt te liggen. Samen met verdere afbraak van de tandligamenten zorgt dit proces voor losse tanden.

Dit zorgt uiteraard voor veel pijn, ook al kunnen onze huisdieren dit zeer goed verbergen. Bij dit ganse proces zijn veel bacteriën betrokken. Deze bacteriën zullen via de bloedbaan ontstekingen veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam zoals de nieren, hartkleppen en gewrichten.

De behandeling

Door systematisch het tandplak weg te halen, voorkom je dat er zich tandsteen vormt. Tandplak weghalen kan je als eigenaar door het gebit van je huisdier zo frequent mogelijk (dagelijks of meerdere malen per week) te poetsen. Het is interessant om te weten dat een beginnende tandvleesontsteking omkeerbaar is.

Je dierenarts zal een ultrasone gebitsreiniging aanraden wanneer je huisdier al last heeft van tandsteen of een ergere tandvleesontsteking. Bij deze behandeling wordt het gebit van je huisdier, onder verdoving, mechanisch gereinigd en eventuele slechte tanden getrokken.

Na zo’n gebitsreiniging heeft je hond of kat terug een propere mond. Jij kan dan deze mond verder onderhouden door regelmatig te poetsen.

 

Bron: Wellopet

Terug naar overzicht