Thuiswerken met een opdringerige kat

Telewerk: gezellig thuis met je lieftallige katje in haar mandje naast je. Laat die bubbel maar barsten! In werkelijkheid is het meestal eerder zo: overal haar op de bureaustoel, kattenpootjes op je scherm, een slapende poes op je toetsenbord of stapel papieren en een pootje dat grijpt naar iedere muisbeweging die je maakt.

Je kat komt op je schoot kruipen of komt graag ook eens in beeld tijdens een skype-meeting met je baas. Ze vraagt constant aandacht en dat is zeer vervelend als je aan het werk bent. Door je kat telkens op te pakken en te verplaatsen kan de kat denken dat het een spel is en zal het dus vaker gaan doen. 

Om dit te voorkomen kun je voor je aan het werk gaat even een quality time speelmomentje houden met je kat. Geef even volledige aandacht en speel met je kat zodat ze erna graag wat gaat rusten op haar lievelingsplekje. Je kan ook zorgen voor een interessant nieuwtje zoals een kartonnen doos of speeltje. Door wat spelroutine op te bouwen voorkom je aandachtvragend gedrag.

Niet iedere kat vindt het leuk dat er iemand de hele dag door thuis is. Sommigen zijn blij dat er de hele dag door aandacht is, anderen krijgen er stress van of worden er hyperactief door.

Zorg er daarom voor dat je kat de nodige rust en ruimte heeft. Neem haar favoriete plekje niet af in de zetel of stoor ze niet tijdens haar middagdutje. Als je kat ligt te slapen, ga er dan niet om de haverklap naar toe om haar te strelen. Ook wanneer ze op je bureau komt liggen wil dat niet zeggen dat ze daarom geaaid wil worden.

Laat ook je kinderen niet constant de poes lastigvallen wanneer ze rustig ligt te slapen. Af en toe met de kat spelen is goed om fit te blijven maar laat hen enkel spelen wanneer je kat er zelf zin in heeft. Spelen moet ook voor de kat leuk zijn en niet enkel voor de kinderen. Zorg ook voor variatie in het spel want een kat raakt snel zijn interesse kwijt. Wissel dus regelmatig af van speeltje. 

Het beste is om je kat gewoon zijn gang te laten gaan en haar routines te volgen. Ze zijn dol op vaste routines en voelen zich daardoor veilig.

Het is niet omdat je vaker thuis bent dat je daarom vaker eten of snoepjes moet geven. Ook niet als dat helpt om je kat van je laptop af te helpen! De kat ziet dat dan eerder als een beloning om op je laptop te gaan liggen en je kat zal ook dikker worden en opdringerig.

Zo is thuiswerken met een kat in huis een hele uitdaging!

 

Terug naar overzicht