Uw kitten voor het eerst naar buiten

Je kat of kitten voor het eerst naar buiten laten is een ontzettend spannend moment. Vooral als het je eerste kat is, zullen er als kersverse kattenvader of -moeder duizenden vragen door je hoofd spoken. Wij hebben een aantal van deze vragen ontvangen en hebben een antwoord voor je.

1. Hoe begin je?

Je kat is van nature een echte verkenner, maar het is verstandig om het te verkennen gebied in het begin wat kleiner te houden. Een slimme manier om je kat op onderzoek te laten gaan is door een kattenlijn aan zijn of halsband te bevestigen. Zo kan je kat buiten zijn gang gaan, zonder dat hij direct weg kan. De andere kant van de lijn bevestig je aan iets in je tuin.

Na een tijdje doe je de lijn nog wel aan de halsband, maar laat je hem aan het andere uiteinde los. Je zult zien dat jouw kat na verloop van tijd zijn ontdekkingsgebied steeds verder uit gaat breiden. De eerste paar keer kun je ook nog “meelopen”. Ga buiten de poort staan, zodat jouw kitten of kat je niet uit het oog kan verliezen. Let wel op, dat je kitten ten minste 6 maanden oud moet zijn voordat hij alleen op pad kan. Als je een volwassen kat hebt geadopteerd, laat je hem of haar 2 tot 3 weken wennen.

Leer je kat ook een teken aan, wanneer het tijd is om weer naar binnen te gaan. Dat kan bijvoorbeeld rammelen met een snoeppotje zijn. Zo weet je kat naar verloop van tijd dat hij beloond wordt als hij weer binnen is.

2. Hoe gaat de kat zo veilig mogelijk op pad?

Op het moment dat jouw kleine vriend klaar is om de wijde wereld in de trekken, wil je natuurlijk wel dat hij zo veilig mogelijk rondloopt. Zorg er altijd voor dat je kat te herleiden is naar jou. Je kunt bijvoorbeeld een adreskoker aan de halsband hangen, met daarin jouw telefoonnummer. Ook zijn er speciale halsbanden met ledverlichting verkrijgbaar voor nachtelijke tochten.

Als je van plan bent je kat buiten te laten, is het ook erg belangrijk dat hij de juiste vaccinaties heeft. Voor advies hierover kun je terecht bij de dierenarts.

Katten spoken van alles uit als ze buiten zijn. Een halsband met een belletje zorgt ervoor dat katten minder makkelijk vogels of kleine dieren kunnen vangen. Omdat je kat waarschijnlijk op zoek gaat in bosjes en struiken, is het belangrijk dat de halsband voorzien is van een veiligheidssluiting. Deze klikt open als hij ergens achter blijft hangen.

3. Wat kan je doen als je kat ’s avonds niet terug komt?

Wat je vooral niet moet doen is.. in paniek raken. De kans is zeer groot dat jouw grote vriend de volgende ochtend aan de deur staat te krabben.

Zorg er altijd voor dat je een recente foto van je kat hebt. Mocht hij echt niet thuiskomen, heb je namelijk een goede foto om te verspreiden in de buurt en op social media. Online zijn een hele hoop groepen te vinden die helpen bij het vinden van een vermist dier.

Je kunt met “kattengeuren” uit huis een spoor maken op de grenzen van je huis. Zo help je je kat gemakkelijker het huis terug te vinden.

4. Hoe vindt de kat zijn huis weer terug?

Eigenlijk net zoals wij. Een kat ziet waar hij is en onthoudt hoe hij er kwam. In een vreemde omgeving zal hij of zij dan ook gemakkelijker verdwalen, dan rondom huis. Ook maken zij gebruik van geuren van bijvoorbeeld bloemen en planten in de tuin. Zoals we bij punt 1 beschreven is het slim om je kat een signaal aan te leren, wanneer het tijd is om weer naar binnen te gaan. Bijvoorbeeld door te rammelen met een snoeppotje.

5. Moet ik thuisblijven?

De eerste keren is het belangrijk dat de kat niet voor een dichte deur komt te staan, laat daarom de deur of een raam open staan. Als het dan te ‘spannend’ wordt buiten, kan je kitten naar zijn of haar veilige plek. Als je kat helemaal gewend is aan uitgaan en thuiskomen, kun je kiezen voor een kattenluikje. Op deze manier is jouw kat vrij om naar binnen en naar buiten te gaan, wanneer hij zelf wil.

Bron: Beezteez.nl

 

Terug naar overzicht