Vaccineren: ook honden moeten eraan geloven

Vaccineren was waarschijnlijk nog nooit zo’n hot topic. Niet alleen baasjes, ook hun trouwe viervoeters, moeten geregeld preventief een prikje krijgen. Geen coronavaccin, neen. Zij krijgen injecties toegediend die ervoor zorgen dat hun lichaam antistoffen aanmaakt tegen een aantal besmettelijke ziekten die vaak bij honden voorkomen. Een inenting kan eigenlijk beschouwd worden als een soort verzekering tegen ernstige ziekten.

Hoe werkt een hondenvaccin?

Bij een vaccinatie worden er kleine hoeveelheden ziekteverwekkers ingespoten zodat het lichaam van de hond hierop reageert en wordt aangezet om antistoffen aan te maken. Op die manier bouwt je hond een weerstand tegen deze ziekte op en is hij bij het volgend contact met de ziekteverwekkers immuun. De kleine hoeveelheid ziekteverwekkers die bij een vaccin ingespoten wordt, is zodanig behandeld dat je trouwe vriend er niet ziek van zal worden. Hij kan er hoogstens wat ongemakkelijk van zijn.

Waarom je hond laten vaccineren?

Het is in het grootste belang van je hond dat je hem laat vaccineren. Enkel op die manier kan je er zeker van zijn dat hij geen ernstige besmettelijke ziekte kan krijgen. Ook zullen ziekteverwekkers steeds minder voorkomen als je je hond regelmatig laat vaccineren. Op termijn worden gevaarlijke ziekten zo uitgeroeid.

Dierenartsen hechten enorm veel belang aan preventieve gezondheid. Door huisdieren te vaccineren kunnen we hen een goede bescherming bieden. Toch blijken jaarlijks heel wat baasjes deze vaccinaties over te slaan. Daardoor missen veel huisdieren de preventieve bescherming die ze echt nodig hebben en dat is dus een gemiste kans voor de algemene dierengezondheid en het dierenwelzijn in ons land.

Wanneer laat ik mijn hond vaccineren?

In het eerste levensjaar van de hond is het belangrijk om hem in te enten tegen de meest voorkomende en besmettelijke hondenziekten. Bij jonge dieren moeten sommige vaccinaties meermaals gebeuren omdat het immuunsysteem van jonge dieren nog niet volledig ontwikkeld is. Eens een hond volwassen is, moet de vaccinatiestatus elk jaar opnieuw gecontroleerd worden. Indien nodig wordt hij dan opnieuw ingeënt om de opgebouwde immuniteit te handhaven.

Een goed vaccinatieschema is maatwerk en is zeer sterk afhankelijk van hond tot hond en het ras. Jouw dierenarts zal samen met jou bepalen welke inentingen jouw hond nodig heeft en hoe frequent hij deze moet krijgen. Heb je verder nog vragen omtrent dit onderwerp? Aarzel dan zeker en vast niet om ons te contacteren.

Terug naar overzicht