Van her naar der! Hoe help ik mijn kat van de stress af?

Als je dacht dat enkel wij aan stress onderhevig zijn, dan sla je de bal mis. Ook katten zijn hier heel gevoelig aan, aangezien zij bekend staan als gewoontedieren. Zodra er verandering optreedt, is dit voor hen een reden om op de tippen van hun tenen te lopen. Signalen zoals een verminderende eetlust of schichtig wegkruipen, kunnen wijzen op een stresskip, of ja.. gestreste kat! Vergis je niet, een beetje stress is goed voor je kat om alert te blijven en zijn/haar prooi te kunnen vangen. Maar… trop is teveel en teveel is trop!

Stress sluipt in kleine veranderingen

Het optreden van stress hoeft niet per se in grote veranderingen schuil te gaan. Integendeel, het kan evenwel ontstaan tijdens een dierenartsbezoek, een ander uurrooster van het baasje, een luid lawaai in huis, etc. In de meeste gevallen zijn dit kortstondige situaties, waarin de kat een korte moment van stress ervaart en waarin haar lichaam nadien in rusttoestand weerkeert. Bij grote veranderingen zoals een verhuizing, een nieuw lid in de familie (zowel nieuwe persoon als nieuw dier) of een weekendje weg kan de stress oplopen als je niet voldoende rekening houdt met de signalen van je kat. Tot slot, zijn ook verveling en stress bij het baasje twee stimulansen voor je kat om meer gestrest rond te dwalen dan anders.

Signalen van stress bij je kat

Stress bij je kat kan je opmerken in verschillende afwijkende signalen van zijn/haar normale gedrag. Dit zijn veelvoorkomende signalen:

●      Schichtig en onrustig;

●      Slapen/rusten met halfopen ogen;

●      Plassen in huis;

●      Wegkruipen of agressief uitpakken tegen het baasje;

●      Verminderende eetlust.

●      …

Natuurlijk hoeven niet al deze signalen bij je kat aanwezig te zijn. Een of meerdere zijn evenwel mogelijk. Het is belangrijk om te analyseren of deze signalen aanslepend zijn of van korte duur. In het geval dat deze een langere periode aanslepen, is het belangrijk om bij je dierenarts langs te gaan aangezien deze symptomen ook andere medische oorzaken kunnen betekenen.

Hoe je kat helpen ontstressen?

Een beetje stress kan wonderen doen: het brengt je in een adrenalinetoestand waarin je volledig vertrouwt op je instincten. Bij katten komt dit handig van pas van zodra zij een prooi op de loer zien liggen. Maar het is niet alle dagen feest, dus stress hoeft er ook niet iedere minuut van de dag te zijn. Het is bovendien geen gezonde situatie voor je kat. Probeer dus te achterhalen wat deze stress exact veroorzaakt, alsook of het een tijdelijk probleem of iets aanslepend is. Deze tips kunnen je alvast helpen om je kat te ontstressen:

●      Vaste routines inplannen, zoals vaste eet-, slaap- en speelmomenten;

●      Voldoende hoge ligplaatsen, zoals krabpaal voorzien. Katten houden ervan om vanop hoogte alles te kunnen waarnemen;

●      Bij verhuis, kat laten vertoeven in rustige kamer apart;

●      Bij meerdere katten in huis, individuele voederbakjes en kattenbakken voorzien.

 

Voor meer tips, alsook eventuele medicatie, dien je een bezoekje te brengen aan je dierenarts.

Terug naar overzicht