Van puppy tot volwassen hond in een tijdlijn gegoten!

De ontwikkeling van puppy’s omvat vele stadia en mijlpalen. Ben je benieuwd wat een puppy meemaakt in de reis naar volwassen worden? Onze puppy tijdlijn geeft je de antwoorden waar je naar op zoek bent!

1. Ogen en oren open!

Puppy’s worden geboren met gesloten ogen en oren, en ervaren de wereld de eerste twee weken uitsluitend door te voelen en te ruiken. De oogjes van puppy’s gaan ongeveer na 10-12 dagen open, gevolgd door de oren na 14-16 dagen, waardoor kleine pups het leven op een hele nieuwe manier gaan ervaren.

2. Wanneer leren puppy’s blaffen?

Zodra puppy’s kunnen horen, beginnen ze de geluiden na te bootsen die ze van hun moeder horen. Nadat hun oren opengaan, duurt het niet lang voordat puppies van zacht gegrom overgaan tot volwaardig janken en blaffen.

3. Tijd om te lopen

Puppy’s beginnen te staan rond dezelfde tijd dat hun zintuigen zich ontwikkelen. Tegen de derde week beginnen ze hun eerste onhandige stapjes te zetten, waardoor ze een nieuw gevoel van onafhankelijkheid krijgen.

4. Speeltijd

Als puppies eenmaal kunnen bewegen, duurt het niet lang voordat ze gaan rondrennen en spelen. De leeftijd van drie weken markeert het begin van de cruciale socialisatiefase, waarin pups van hun moeder en broers en zussen leren wat het betekent om een hond te zijn.

5. Daar komen de tandjes

De derde week is een belangrijke week in de puppy tijdlijn. Naast de eerder genoemde mijlpalen in de ontwikkeling van puppy’s, beginnen ook scherpe puppytandjes door te komen. Tegen week acht hebben ze meestal hun volledige set melktanden (puppytanden).

6. Wanneer beginnen puppy’s vast voedsel te eten?

Hoewel puppy’s beginnen te proberen om vast voedsel van de moeder te proeven zodra hun tanden doorkomen, begint de melkproductie van de moeder pas in de vierde week af te nemen en beginnen de puppy’s aan de definitieve overgang naar vast puppy voer. Dit speenproces duurt gewoonlijk nog ongeveer vier weken, en de pups zijn volledig gespeend tegen week acht.

7. Band opbouwen met een pup

De vierde week in de puppy tijdlijn is ook het moment waarop puppy’s emotionele banden beginnen te vormen met de mensen om hen heen. Hoewel het nog te vroeg is om een pup van zijn moeder en nestgenoten te scheiden, is dit een goed moment om de puppy die je van plan bent te adopteren, te leren kennen.

8. Wanneer moeten puppy’s gevaccineerd worden?

Hoewel pups tegen week drie beginnen te leren over de wereld en de sociale orde in hun nest, vormen de weken vier tot twaalf een cruciale periode voor socialisatie. Wat ze in deze periode leren, zal bepalen of een pup uitgroeit tot een sociale hond of een met emotionele of gedragsproblemen.

Hoe eerder in deze ontwikkelingsfase puppy’s kunnen beginnen met nieuwe mensen te ontmoeten, met andere huisdieren om te gaan, de wereld te verkennen en nieuwe en positieve ervaringen op te doen, hoe beter. Je moet er trouwens zeker van zijn dat eventuele puppyvriendjes ook gevaccineerd zijn en door de dierenarts zijn gecontroleerd, zodat de puppy nergens aan wordt blootgesteld.

9. Wanneer moeten puppy’s gevaccineerd worden?

Meestal krijgen pups hun vaccinaties tussen de acht en tien weken. Tegen de tijd dat een puppy klaar is om geadopteerd te worden, moet het al gevaccineerd zijn tegen kennelhoest, dierziekte, parvovirus, leptospirose en parainfluenza. Twee tot vier weken later is de pup klaar voor de volgende vaccinatieronde, en met zes tot twaalf maanden is een aantal herhalingsvaccinaties nodig. Jouw dierenarts kan je het beste adviseren over een geschikt vaccinatieschema.

10. Zindelijkheidstraining

Na drie tot vier weken beginnen de pups hun blaas en ontlasting onder controle te krijgen en leren zij hun slaapplaats te verlaten voordat zij hun behoefte doen. Volgens Dogtime heeft een puppy in week zeven de fysieke coördinatie en spiercontrole ontwikkeld die nodig zijn om met zindelijkheidstraining te beginnen.

Ongelukjes zijn nog steeds mogelijk, maar naarmate hun spieren zich verder ontwikkelen en zij nieuwe zenuwbanen krijgen, zullen zij beter begrijpen hoe en waar ze zich op de juiste manier moeten ontlasten.

11. Klaar voor adoptie?

Zodra de puppies in week acht volledig gespeend zijn, zijn ze klaar om het hondengezin waarin ze zijn geboren te verlaten en naar hun nieuwe thuis te gaan. Dit kan een moeilijke tijd zijn. Terwijl een pup van deze leeftijd nog steeds gemakkelijk nieuwe gezinsleden en nieuwe ervaringen accepteert, gaan ze ook over naar een angstfase die tot ongeveer week twaalf kan duren. Puppy’s op deze leeftijd hebben veel geruststelling en positiviteit nodig om te voorkomen dat ze angstige volwassen honden worden.

12. Wanneer puppy’s klaar zijn voor gehoorzaamheidstraining

Tegen week negen, nadat ze de kans hebben gehad om zich in hun nieuwe huis thuis te voelen, en een band met hun nieuwe familie te vormen, is een pup klaar om met de basis gehoorzaamheidstraining te beginnen. Sommige eigenaars aarzelen om hun puppy naar een training te laten gaan voordat hij volledig is ingeënt, maar het is belangrijk dat de pup deze cruciale socialisatieperiode niet mist. Het Blauwe Kruis raadt aan het risico voor een pup tot een minimum te beperken door te kiezen voor een trainingsklas met een kleine groep, waar de interactie tussen pups nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Twijfel je? Je kan altijd een dierenarts om advies vragen.

13. Wanneer puppy’s hun plaats in het huishouden leren

Vanaf week twaalf komen de dominantie- en onderdanigheidsinstincten van de puppy’s op de voorgrond en beginnen ze uit te zoeken waar ze in de sociale orde van het gezin passen. In week twaalf maakt de angst plaats voor nieuwsgierigheid en worden ze onafhankelijker en assertiever. Nu hebben ze veel geruststelling nodig van hun dierbaren. Normaal gesproken hebben pups rond ongeveer zes maanden hun plek helemaal gevonden.

14. Tanden en kauwen

Volwassen tanden komen tussen ongeveer drie en zes maanden oud,. Dit is ook de periode wanneer het gevreesde kauwen begint… Het is belangrijk om het huis in deze fase “puppyproof” te maken, door waardevolle spullen te verstoppen of buiten bereik te plaatsen, evenals alles wat een verstikkingsgevaar kan vormen, of op een andere manier de pup kan schaden, zoals elektriciteitssnoeren of giftige planten. Wanneer je een puppy gedurende deze tijd kauwspeeltjes geeft, kan je voorkomen dat hij zijn drang bevredigt door op het tapijt in de woonkamer of op jouw lievelingsschoenen te kauwen…

15. Wanneer zijn puppy’s klaar om gesteriliseerd of gecastreerd te worden?

Puppy’s kunnen gesteriliseerd of gecastreerd worden wanneer ze tussen vier en zes maanden oud zijn. Dit moet met een dierenarts worden besproken om de voordelen voor een puppy te begrijpen en het beste tijdstip in te plannen.

16. Aftasten van grenzen

Als pups onafhankelijker worden, kunnen ze zich proberen te doen gelden, dominantie te vestigen en hun territorium uit te stippelen. Het is gebruikelijk dat pups tussen de zes en achttien maanden de grenzen opzoeken en het gezag van hun baasje uitdagen, evenals dat van andere huisdieren die deel uitmaken van hun “roedel”

17. Van pup naar volwassen hond

Puppy’s ontwikkelen de emotionele volwassenheid en het temperament van een volwassen hond tussen twaalf en achttien maanden, hoewel ze af en toe puppygedrag, zoals kauwen en bijten, kunnen blijven vertonen tot ze ongeveer twee jaar oud zijn.

Tegen de tijd dat een pup achttien maanden oud is, heeft hij zijn volwassen persoonlijkheid gevonden en is hij volledig gewend aan zijn plaats in het gezin. Maar ze zullen nog steeds vaak zeer energiek zijn! Dit kan enkele jaren duren, afhankelijk van de hond, en daarom is regelmatige lichaamsbeweging en training belangrijk voor hen om het juiste gedrag aan te leren.

De normale ontwikkeling van puppy’s gaat zeker gepaard met uitdagingen, en meestal zullen die uitdagingen het geduld van nieuwe “puppy-ouders” op de proef stellen. Maar een pup zien opgroeien van kleintje tot volwassene brengt ook een heleboel beloningen met zich mee.

Bron: Hillspet.be

Terug naar overzicht