Verhuizen met je kat kan stressvol zijn. Hier volgen enkele tips.

De dag van de verhuis is aangebroken. De laatste spullen verdwijnen in opbergdozen. Je waant je een weg naar de voordeur om alles in te laden. En daar zit hij dan… met zijn bedenkelijke blik jou aan te staren. Het in- en uitladen van je inboedel lijkt plots een koud kunstje. Er moet namelijk nog iets, of liever, iemand mee in de verhuiswagen. Die bedenkelijk blik? Die kwam van jouw kat. Hij begrijpt geen snars van wat er aan het gebeuren is en gelukkig weet hij nog niet wat hem nog allemaal te wachten staat.

Maar hoe pak je het verhuizen nu het best aan? 

We geven je enkele tips die ervoor zorgen dat de verhuisdag zo vlot mogelijk verloopt.

Katten ervaren snel stress. Het is dus belangrijk dat je hen geleidelijk aan laat wennen aan de drukte van een verhuis. Zo begint het al bij het inpakken van je spullen. Hoewel katten kartonnen dozen geweldig vinden, is het toch aangeraden om je woning er niet onmiddellijk mee vol te zetten; dit kan namelijk intimiderend overkomen bij je kat.

Neem ook af en toe een break tijdens het inpakken om wat aandacht aan je kat te geven. Zo kan je even knuffelen om hem gerust te stellen of samen spelen met de kartonnen dozen. Zo ervaart hij de situatie als minder bedreigend.

Maak de dag voor de verhuisdag een (afgesloten) ruimte klaar voor je kat waar hij tot rust kan komen terwijl jullie alles inladen. Zet er zijn eten en drinken neer, leg er zijn favoriete speeltjes en plof er zijn kussen of mand neer. Is de ruimte voldoende groot? Plaats er dan ook zijn kattenbak.

Om zeker te zijn dat je kat niet tussen de benen weg glipt, hang je best een briefje aan de deur zodat verhuizers, vrienden of familie de deur niet openen. Je kat en zijn spullen plaats je als laatst in de auto of verhuiswagen.

Stop je kat in een reismand en zorg ervoor dat deze stevig in de wagen staat zodat hij niet van links naar rechts zwiert tijdens de rit. Kies daarom om de reismand in de grond te zetten of op de passagierszetel maar dan met de gordel vastgeklikt. Stop je kat niet in de koffer en laat al zeker je kat bij hoge temperaturen niet voor lange tijd in de wagen zitten; de temperatuur kan er namelijk snel oplopen!

Eenmaal aangekomen in de nieuwe woning voorzie je opnieuw een ruimte voor je kat waar hij even kan blijven tot de verhuis erop zit. Schrik niet als je kat enkele dagen of weken de tijd nodig heeft om aan zijn nieuwe omgeving te wennen want de nieuwe ruimtes en geuren voelen onvertrouwd aan. Het kan je kat helpen om zijn speelgoed, dekens en krabpaal in de buurt te hebben. Daar kleeft zijn vertrouwde geur namelijk nog aan. Gooi zijn versleten spullen dus niet onmiddellijk weg tijdens de verhuis.

Voelt je kat zich na enkele dagen al beter in zijn vel en miauwt hij aan de deur om naar buiten te gaan? Daar wacht je toch best nog even mee tot je kat zijn nieuwe omgeving goed gewoon is. Zo vindt hij makkelijker zijn weg terug naar huis na zijn buitenwandeling. Er wordt gezegd hier een 6-tal weken mee te wachten maar dit is ook maar een richtlijn.

Geniet van jullie nieuwe stekje samen!

Terug naar overzicht