Waarom hebben honden een natte neus?

De neus van de hond kan signalen geven over de gezondheid en het welzijn van een hond. Het is echter volkomen normaal dat de neusvochtigheid van de hond verandert en af ​​en toe zelfs uitdroogt. De mythe dat een droge neus gelijk is aan een zieke hond is onzin. Laten we eens kijken naar de redenen waarom de neus van de hond meestal nat is.

Waarom zijn hondenneuzen zo nat?

Een natte hondenneus op de wang kan heerlijk of minder dan aangenaam zijn, afhankelijk van de persoon (en het tijdstip van de dag.) Hoe dan ook, een natte neus is over het algemeen een goede zaak, die verschillende doelen dient voor de hond die eraan vastzit. Wist je bijvoorbeeld dat honden door hun neus zweten (evenals hun pootjes) om hun lichaamstemperatuur te regelen?

Naast het helpen zweten helpt de dunne laag slijm afgescheiden door de neus van een hond in hun reukvermogen door geurdeeltjes uit de lucht op te sluiten.

Waarom likt mijn hond zijn neus?

Soms gebruikt je hond zijn neus voor onderzoek van het vinden van verloren speeltjes onder de bank tot het uitchecken van die dubieuze klomp onkruid tijdens een wandeling. Dit kan een rommelige zaak zijn en de hond likt het gewoon af om het op te ruimen. Of, tijdens het snuiven, neemt de dunne laag slijm op de neus van de hond een bemonstering van geurdeeltjes op. Deze deeltjes, wanneer overgebracht naar de mond, kunnen verder worden onderzocht door een olfactorisch orgaan op het dak van de mond van de hond.

De neus-mondverbinding van de hond

Dat klopt: honden hebben geurklieren in hun mond. De reukzin van je hond is minstens 1.000 keer gevoeliger dan die van jou en dat komt omdat ze een veel complexer sensorisch systeem hebben dan mensen. Er is een klier die de neus en mond van je hond verbindt, het Jacobson-orgel. Dit orgaan kan de hond helpen bij het beoordelen van allerlei soorten informatie over een ander dier, zoals leeftijd, gezondheid en nog veel meer.

Van honden is ook gemeld dat ze orka’s in de oceaan detecteren vanaf een afstand van een kilometer of kwaadaardige kankers identificeren met hun ongelooflijke reukvermogen. De neus van de hond is ook stereoscopisch, wat betekent dat ze elk neusgat afzonderlijk kunnen gebruiken om geuren te identificeren en op te sporen. Die spleten aan de zijkanten van de neus zijn de plekken waar ze uitademen en circuleren efficiënt lucht door hun neusgaten. Het is veilig om te zeggen dat honden een complexe reukzin hebben, waardoor ze alle heerlijke geuren in de wereld kunnen verzamelen om te verkennen.

Welnu, de geuren zijn geweldig voor hen. Het idee van de hond van wat heerlijk ruikt, zal vaak heel anders zijn dan jouw idee van een aangename geur. Het hebben van een natte neus helpt honden om het maximale uit hun capaciteiten te halen, daarom kan een droge neus een teken van problemen zijn.

Moet ik me zorgen maken als mijn hond een droge neus heeft?

Een droge neus is niet altijd een slechte zaak. Raadpleeg echter de dierenarts als de droge neus van de hond veranderingen in gedrag of gezondheid vertoont, zoals lusteloosheid, braken of diarree, of veranderingen in de eetlust. Neem ook contact op met de dierenarts als de neus van de hond barst of bloedt, of stoten of andere veranderingen in het uiterlijk heeft.

Wanneer het normaal is dat de hond een droge neus heeft:

  • Een droge neus na het slapen is volkomen normaal.
  • Net als bij mensen, kunnen allergieën ervoor zorgen dat de neus van de hond uitdroogt.
  • Blootstelling aan warme, droge omstandigheden kan een tijdelijke uitdroging van de neus van de hond veroorzaken.
  • Uitdroging veroorzaakt een droge neus. Heeft de hond water beschikbaar? Als hij weigert te drinken, neem dan contact op met de dierenarts. Droog, kleverig tandvlees kan een ander teken van uitdroging zijn.
  • Oefening kan de neus van de hond uitdrogen.
  • Net als bij jou kan zonnebrand de hond een droge neus bezorgen.
  • Plastic speelgoed of kommen kunnen bijdragen aan de droogte van de neus. Probeer deze producten uit te schakelen naar niet-plastic opties.
  • Oudere honden kunnen op natuurlijke wijze droge neuzen ontwikkelen.

Zonder gedragsveranderingen zijn alle bovenstaande voorwaarden normaal. Raadpleeg echter een dierenarts als er veranderingen zijn in het uiterlijk van de hond of zijn gedrag, samen met een droge neus.

Is de neus van mijn hond te nat?

Een ongewone loopneus bij honden zou problemen kunnen signaleren. Een aanhoudende loopneus kan worden veroorzaakt door allergieën, terwijl een loopneus kan betekenen dat er een kleine verstopping in het neusgat van de hond is. Elke vorm van ongewone ontlading (stinkende, verkleurde of troebele) kan een teken zijn van een infectie, problemen met de neusvleugelvorm of een nog ernstiger aandoening zoals hondenziekte. Als de hond een bloedneus heeft die langer dan een paar minuten aanhoudt, bel dan de dierenarts. Het kan een teken zijn van een ernstige ziekte.

Dus zowel een natte neus als een droge neus zijn normaal?

Meestal, ja! De neus van je hond bevat een complex systeem voor het detecteren en interpreteren van de wereld door geur. Een deel van dit systeem is afhankelijk van het slijm op de neus van de hond. De hond vertrouwt ook op zijn neus om af te koelen door zweet. Een droge neus is vaak afkomstig van dezelfde bronnen die je neus uitdrogen, zoals hierboven vermeld, zoals oefeningen, droog weer en slapen. Let op uitdroging of nattigheid en op abnormale ontladingen. Laat anders de ongelofelijke neus van je hond voorop lopen.

 

Bron: Woef

Terug naar overzicht