Waarom heeft mijn hond de hik?

De kans bestaat dat je hond na het eten of tijdens het spelen al eens last gehad heeft van de hik. Ook al ziet dat er dan vaak grappig uit, honden vinden de hik waarschijnlijk even lastig als mensen. Want je hond weet niet wat er aan de hand is en hoe hij er van af kan komen. Gelukkig is de hik bij honden net zo onschuldig als bij mensen en gaat het vrijwel altijd weer vanzelf over.

Honden hebben ook een middenrif

Net zoals mensen, kunnen honden ook soms de hik hebben. Dat komt doordat zowel mensen als honden een middenrif hebben. Het middenrif is een spier die de buik van de borstholte scheidt. Zonder dat je het wil en onder controle hebt, kan deze spier samentrekken. Dat geeft samen met het sluiten van het strottenklepje in de keel de hik. Bij honden kan je de hik herkennen aan het kort samentrekken van de buik en een piepend hik geluidje.

Reden tot ‘hikken’

Te gulzig eten of te veel en te snel drinken kan een aanleiding zijn voor je hond om de hik te krijgen. Als baasje kan je dit makkelijk helpen te voorkomen door de voeding te serveren in een speciale antischrok voerbak. Bijgevolg is dat ook voor andere redenen aan te raden. De voeding wordt namelijk veel gelijkmatiger opgenomen en het voorkomt dat er te veel lucht mee wordt ingeslikt door de hond.

Ook te enthousiast spelen of een overgevoeligheid voor voeding, kan een reden zijn voor je hond om de hik te krijgen.

Ingrijpen of met rust laten

Net zoals dat bij mensen zo is, moet je bij een hond meestal ook niet veel doen wanneer hij de hik heeft. Een beetje afleiding, een voorzichtige massage op de buik en wat extra aandacht kunnen al wonderen doen. Uiteindelijk houdt de hik altijd weer vanzelf op. Gemiddeld hebben pups vaker de hik dan volgroeide volwassen honden. Uitzonderlijk kan het gebeuren dat de hik bij je hond heel lang blijft duren en dat het zeer vaak terugkomt. In dat geval is het zeker aan te raden om ons te contacteren.

Terug naar overzicht