Waarom schrokt mijn hond?

Er zijn verschillende antwoorden mogelijk op deze vraag.

Schrokgedrag is vaak te zien bij honden die lange tijd in een omgeving met weinig afleiding hebben doorgebracht, zoals in een kennel of asiel. In deze omgeving is het ontvangen van voedsel vaak het hoogtepunt van de dag, waardoor sommige honden zich haastig op hun voerbak storten en hun eten naar binnen schrokken. Vooral bij honden die langdurig in een prikkelarme omgeving hebben verbleven, kan dit schrokgedrag een vast onderdeel van hun gedrag zijn geworden.

Sociale druk speelt ook een rol. Wanneer pups samen uit één bak worden gevoerd, kan er een situatie ontstaan waarin ze zich gedwongen voelen om snel te eten om genoeg voedsel voor zichzelf veilig te stellen. Dit gedrag kan zich ook op latere leeftijd voordoen wanneer er meerdere dieren in de buurt zijn tijdens het eten. De hond kan dan gehaast zijn eten opeten uit angst dat een ander dier het zal afpakken.

Daarnaast kan instinct een rol spelen. In het wild moeten dieren vaak vechten voor hun eten en geldt het principe van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. In zo’n situatie is het belangrijk om snel te eten. Dit verklaart waarom schrokgedrag zo moeilijk af te leren is.

Wat zijn de gevolgen?

  1. Honden die schrokken, kauwen hun voedsel vaak onvoldoende waardoor grote stukken voedsel in de maag terechtkomen, wat de spijsvertering onnodig belast.
  2. Honden die hun voeding niet goed kauwen, hebben vaak een slechter gebit. Kauwen helpt namelijk bij het reinigen van het gebit.
  3. Het gulzig inslikken van voedsel kan ervoor zorgen dat de hond te veel lucht binnenkrijgt, wat de kans op winderigheid vergroot.
  4. In zeldzame gevallen kan schrokgedrag leiden tot een maagkanteling of verdraaiing, ook wel maagtorsie genoemd. Dit heeft heel ernstige gevolgen.

Hoe kan je het voorkomen?

  1. Geef uw hond de mogelijkheid om op een rustige plek te eten.
  2. Laat pups niet uit één voerbak eten..
  3. Gebruik een speciale anti-schrokbak.
  4. Geef voer in speciaal ontworpen speelgoed of puzzels zodat het een leuke en uitdagende bezigheid voor hem is.
  5. Probeer ook eens een likmat uit! Dit is een rubberen mat met gaatjes waarin het voedsel wordt verstopt, waardoor de hond extra moeite moet doen.
  6. Stem de grootte van de brokken af op de grootte van uw hond om te voorkomen dat hij te weinig hoeft te kauwen.
  7. Verspreid of verstop de brokken door het huis en/of de tuin, zodat de hond actief bezig is met het zoeken naar voedsel en niet te snel kan eten.

Terug naar overzicht