Waarom zou ik mijn konijn steriliseren of castreren?

Wie één of meerdere konijnen heeft, spitst maar beter even zijn oren. Konijnen houden ervan om in groep samen te zitten, samen te eten, alsook samen de nacht te delen. Met andere woorden een zwangerschap laat niet lang op zich wachten van zodra deze rakkers samenhokken. Een sterilisatie of castratie is op dat moment sterk aanbevolen als je niet maandelijks met een nieuwe roedel konijnen wil zitten. Maar er zijn ook andere redenen voor!

Wat is steriliseren/castreren?

Castreren en steriliseren betekenen in grote lijnen hetzelfde: een operatie ondergaan waardoor het dier niet langer vruchtbaar is.

●      Bij een castratie van de rammelaar, m.a.w. het mannetjeskonijn, gaat het over het verwijderen van de testikels.

●      Bij een sterilisatie van de voedster, m.a.w. het vrouwtjeskonijn, gaat het over het verwijderen van de eierstokken.

●      Bij een castratie van de voedster gaat het over het verwijderen van de baarmoeder en de eierstokken.

In principe zijn konijnen vruchtbaar vanaf 3 à 5 maanden. Maar mag je zowel een rammelaar als voedster meteen vanaf dat moment castreren of steriliseren? Bij een rammelaar kan dat, namelijk idealiter vanaf 3 à 4 maanden. Bij een voedster wacht je best nog tot ze 6 maanden oud is, aangezien haar baarmoeder en eierstokken voor die leeftijd nog heel fragiel zijn. 

Waarom castratie of sterilisatie overwegen?

We lichten de drie voornaamste redenen voor de castratie of sterilisatie van je konijn even toe. Eerst en vooral uit medische overwegingen. Bij vrouwtjeskonijnen is baarmoederkanker namelijk een veelvoorkomende ziekte, ongeveer 50 à 80 procent krijgt het na een leeftijd van 4 jaar. Een tweede reden is om de grootte van het gezin binnen de perken te houden. Een konijn heeft namelijk geen menstruatiecyclus, wat haar het hele jaar door vruchtbaar maakt.

En dan zijn er nog de puberale streken van een konijn. Zodra een mannetjes- of vrouwtjeskonijn in de pubertijd komt, kunnen hier wel eens heel straffe en eigenzinnige streken mee gepaard gaan. Grommen, bijten, aanvallen, het komt er allemaal bij kijken. Een manier om deze streken de baas te kunnen, is een castratie of sterilisatie. Deze hebben namelijk een effect op de hormoonhuishouding. Dat verklaart dus veel!

Terug naar overzicht