Wanneer dient je huisdier op tandcontrole te gaan?

Een huisdier houden brengt enige verantwoordelijkheid met zich mee. Naast het vaccinatieschema en indien nodig de vlooien- en tekenpreventie, is het ook nodig om op regelmatige basis het gebit van je dier te laten controleren. Maar waarom is dit zo belangrijk? En hoe vaak dien je op controle te gaan?

Net als de mens krijgt een dier ook te maken met tandplak, tandsteen en andere gebits- en/of tandvleesproblemen. Het is aangewezen om op zijn minst eenmaal per jaar het gebit van je dier te laten nakijken door de dierenarts. Indien nodig zal je dier onder algemene anesthesie gebracht worden om grondig te kunnen reinigen, eventueel slechte tanden te trekken en hierna het gebit te polijsten.

Ernstige problemen

Ook thuis is het verderzetten van een goede tandverzorging van uiterst belang. Hiermee kan je bacteriële infecties helpen voorkomen of tijdig opmerken.

Deze infecties kunnen zeer vervelend en zelfs pijnlijk zijn voor je dier waardoor hij minder kan gaan eten. Erger nog, de bacteriële infecties kunnen ernstige gevolgen hebben als nier-, lever- en hartproblemen.

Tanden poetsen 

Het is dus aan jou, als baasje, om dagelijks de tanden van je viervoeter te poetsen.

Gebruik hiervoor steeds tandpasta speciaal voor honden of katten! Indien het de eerste keer is dat je je dier zijn tanden poetst kan je beginnen met een nootje tandpasta op je vinger te knijpen en dit voorzichtig over zijn gebit te wrijven. Eenmaal je dier zich hier comfortabel bij voelt kan je een tandenborstel beginnen gebruiken.

 

Terug naar overzicht