Wat je dient te weten over FIV (kattenaids)
FIV of voluit Feline Immunodeficiency Virus is, zoals de naam reeds kenbaar maakt, een virus.
Het virus komt enkel voor bij katten en is dus niet schadelijk voor mensen of andere dieren. Het is verwant aan het beter gekende HIV-virus dat AIDS veroorzaakt.
Katten die besmet raken kunnen bij vroegtijdige behandeling een tijd klachtenvrij leven maar uiteindelijk zullen zij komen te overlijden aan het FIV-virus.
Hoe raakt een kat besmet?
FIV wordt overgedragen door bijt- en/of krabwonden. Straatkatten en katten die vaak buiten op wandel zijn hebben dus een grotere kans op besmetting.
Maar let op, ook katten die binnen leven kunnen besmet raken! Dit komt voor bij baasjes met meerdere katten waarvan sommige buiten gaan en andere binnen blijven. Opnieuw zal de buitenkat diegene zijn die besmet raakt en zo het virus binnenshuis verspreiden door een (speels) vechtpartijtje met z’n huisgenoten.
Er bestaat nog geen vaccin tegen het virus dus iedere kat die zich buiten begeeft kan besmet raken.
Bij besmetting is het dan ook aangeraden de kat weg te houden van andere katten. Jij mag je kat wel nog aaien en knuffelen!
Wat zijn de symptomen?
In eerste instantie heeft de kat weinig merkbare klachten. Het dier zal vaker moe zijn, mogelijks een slechtere vacht krijgen, grotere lymfeknopen en koorts hebben. Deze symptomen zijn zichtbaar 2 tot 6 maanden na de infectie.
In tweede instantie, maanden tot jaren later, kan hij gewicht verliezen, aanhoudende diarree hebben, gebit- en/of tandvleesproblemen hebben, minder goed eten en ontstekingen krijgen op de lucht- en urinewegen en de huid.
Leeft je kat buiten maar heb je nu schrik gekregen? Ga hem dan niet plots opsluiten in huis. Je kleine viervoeter is als het ware een Houdini en zal er alles aan doen om toch naar buiten te glippen!