Wat zijn de beste hondenrassen voor kinderen?

Kinderen en honden: vier handen op één buik. Natuurlijk is een hond in het gezin erg gezellig. Deze viervoeters brengen kinderen belangrijke lessen bij over het leven, liefde en verlies. Ze hebben een positieve invloed op de emotionele ontwikkeling van kinderen, hun verantwoordelijkheidsgevoel en sociale vaardigheden. Alle honden kunnen een positief effect hebben op het leven van kinderen, maar sommige hondenrassen doen dit beter dan andere. Honden zijn meer dan alleen huisdieren. Ze zijn familieleden waar kinderen veel waarde aan hechten.

Wat bepaalt of een hond in aanleg kindvriendelijk is?

De meest kindvriendelijke hondenrassen vertonen een zachtaardig en voorspelbaar karakter. In het algemeen zijn het stevig gebouwde rassen die kalm en meegaand in de omgang zijn, goed tegen een stootje kunnen en een hoge pijngrens kennen, zodat ze liefdevol omgaan met zelfs met de meest onstuimige en speelse kinderen. Daarnaast moet het ras ook nog passen bij de leefstijl van het gezin. Hier zijn een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden voordat je een nieuwe hond in huis haalt:

 • Het energieniveau: Verschillende honden hebben verschillende energieniveaus, net als mensen. De hoeveelheid energie van de hond moet goed aansluiten bij het energieniveau van het gezin.
 • Heb je een druk bestaan, of is je gezin minder actief? Dan kun je waarschijnlijk geen lange wandelingen in de frisse buitenlucht maken of veel spelen met je hond. Een ras dat weinig beweging of activiteiten nodig heeft, past het beste bij deze leefstijl. Energieke honden zijn perfect voor actieve gezinnen die veel buiten zijn, genieten van wandelingen en die het type stimulatie en activiteit kunnen bieden dat deze hondenrassen nodig hebben om gelukkig te zijn.
 • De grootte: De leeftijd van je kinderen is belangrijk bij het kiezen van de rasgrootte. Kleinere schoothondjes, zoals Chihuahua’s, zijn geen goede match voor gezinnen met jonge kinderen aangezien ze al snel per ongeluk gewond kunnen raken door onstuimigheid en het niet altijd pikken als er te ruw met ze wordt gespeeld. Hoewel deze kleine honden pittig kunnen zijn en dus minder geschikt zijn voor peuters, zijn ze dol op oudere kinderen die wat rustiger met hen omgaan. Grofgebouwde, grote hondenrassen die al heel snel een non-stop dynamo van energie en destructie worden, zijn geen goede keuze voor een gezin met kleine kinderen. Maar zelfs de grootste honden, zoals Newfoundlanders, zijn vaak ook bijzonder zachtaardige reuzen, die geweldig liefdevol én geduldig omgaan met jongere kinderen.
 • Het temperament: Bekijk het algemene temperament van het hondenras en zoek een wat meegaander, rustiger karakter. Honden die over het algemeen kalm, vrolijk en meegaand zijn — zonder nerveuze, koppige of agressieve kenmerken — kunnen al makkelijker goed opschieten met kinderen van alle leeftijden. Intelligente, zeer goed trainbare honden zijn ook beter in staat de regels van het huishouden te leren en zich te schikken naar het hele gezin.
 • De leeftijd: Ook de leeftijd van de hond speelt een rol. Het bepaalt namelijk de mate waarin hij zich bewust is van hoe goed hij met kleintjes moet kunnen omgaan. Puppy’s zijn o zo schattig, maar ze lijken sterk op baby’s: ook zij gaan op onderzoek uit om de wereld te verkennen. Puppy’s hebben dus net als je kinderen veel aandacht van jou nodig voor hun ontwikkeling. Misschien wil je dan eigenlijk liever een gehoorzame hond die al goed luistert en netjes commando’s opvolgt? In dit geval kan je eens langsgaan bij de dierenasiels in jouw buurt en op zoek gaan een hond die al wat gehoorzaamheidstraining heeft gehad en beter aansluit bij de behoeftes en verwachtingen van jouw gezin.

De ideale hond voor jullie vinden

Kijk eens in Hill’s overzicht van hondenrassen. Je vind er allerlei verschillende rassen, van klein tot groot, met hun specifieke eigenschappen en karakter. Je hoeft niet per se honderden of duizenden euro’s uit te geven om een rasechte hond in huis te nemen. Veel mensen kiezen voor honden uit reddingsorganisaties of het dierenasiel, waar vrijwel elk ras te vinden is. Sommige mensen denken dat er iets mis is met de dieren in een asiel. Dat is echter niet zo. Veel puppy’s worden in asielen ondergebracht om redenen die absoluut niets met het gedrag van de hond te maken hebben.

Zelfs al heb je jouw oog op een specifiek ras laten vallen, denk ook eens aan een bastaard of hond van een gemengd ras. Rashonden vertonen bepaalde dominante persoonlijkheidskenmerken, maar belangrijker is het temperament en daarin schieten honden van gemengd ras juist zéker niet te kort: ze vertonen vaak de beste karaktertrekjes van hun kruising. Vanwege de willekeur van hun afkomst zijn bastaardhonden veel minder gevoelig voor erfelijke ziekten en leven ze vaak langer dan rashonden.

Het is ook een goed idee om de kinderen eens mee te nemen als je naar een hond gaat kijken, al dan niet in het asiel. Iedere hond is weer anders en heeft weer andere behoeften. Wees hier goed van op de hoogte zodat hond en aspirant kinderbaasje zo goed mogelijk gematched kunnen worden.

Als je overweegt een hond te adopteren, kan je met al je vragen terecht bij de medewerkers van het dierenasiel. Zij kennen de hond in kwestie en helpen je graag verder. Hieronder staan ​​een paar belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je een hond adopteert:

 • Schiet deze hond goed op met alle gezinsleden? Sommige honden zijn bang voor mannen of kinderen, en andere hebben wat meer tijd nodig om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen.
 • Schiet elk lid van het gezin wel goed op met de hond? Een soortgelijke vraag, maar het is net zo belangrijk dat ook elk gezinslid zich helemaal op zijn gemak voelt met de nieuwe hond in de buurt. Hou er rekening mee dat ook kinderen een beetje bang voor honden kunnen zijn en mogelijk wat tijd nodig hebben.
 • Past het energieniveau van de hond bij dat van jouw gezin?
 • Welke speciale verzorging heeft een hond nodig? Moet zijn vacht regelmatig geborsteld te worden? Of heb je een oudere hond met aandoeningen waardoor je wat vaker naar de dierenarts moet?
 • Is deze hond wel de goede keuze als je al andere huisdieren hebt?

De beste hondenrassen voor kinderen

Op basis van de hierboven vermelde eigenschappen wijst de American Kennel Club deze negen rassen (in willekeurige volgorde) aan als de beste hondenrassen voor kinderen:

 • Bulldog
 • Beagle
 • Newfoundlander
 • Golden retriever
 • Labrador retriever
 • Ierse soft-coated wheaten terriër
 • Bull terriër
 • Boxer

Andere hondenrassen die goed met kinderen opschieten zijn volgens PetMD bijv. de poedel, de Ierse setter, de Collie en de Vizsla.

Hoewel het energieniveau onderling verschilt, hebben al deze rassen ook heel wat met elkaar gemeen: ze zijn bijzonder intelligent, makkelijk te trainen en hebben een vriendelijk, kalm en flexibel karakter. Het zijn stuk voor stuk grofgebouwde, middelgrote tot grote viervoeters die goed en ook voorzichtig met kinderen kunnen omgaan.

De speciale, hechte band tussen je kind en een hond is voor het leven. Honden zijn leerzaam voor kinderen: ze leren hen over empathie, zorgzaamheid en verantwoording nemen. Het begint met het vinden van de juiste hond voor je gezin.

Lees je in, stel de juiste vragen en kies niet meteen voor het uiterlijk van de hond of de goedkoopste optie. Verdiep je ook in wat de hond zelf nodig heeft. Uiteindelijk is de juiste match tussen je gezin, de kinderen en de hond de beste start voor een gelukkig en harmonieus leven samen.

Bron: HillsPet

Terug naar overzicht