Welke trucjes kan je je puppy leren?

Binnenkort een puppy in huis? Dan heb je vast al het internet afgeschuimd naar informatie rond het opvoeden ervan. “Wat kost een puppy?”, “Wat heeft een puppy nodig?”, “Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?”, “Wat geef ik mijn puppy te eten?” Je grote interesse zorgde er waarschijnlijk ook voor dat ook dit artikel je niet is ontgaan.

Je wilt dus weten wat je je pup zelf kan aanleren…

Om te beginnen heb je tijd en geduld nodig. De ene puppy zal vlugger dingen aanleren dan de andere. Ook zijn ze heel speels en hebben ze soms “bananen in hun oren” (Dan doen ze alsof ze je niet horen). Dan wacht je best even met trainen tot je pup terug wat rustiger is.

Een tweede iets; belonen naar werk! Heeft je viervoeter iets goed gedaan? Beloon hem dan met woorden als ‘Flink!’ en ‘Goed zo!’. Een hondensnoepje daarbij werkt extra stimulerend maar weet dat je dit nadien ook terug dient af te bouwen.

Enkele basisoefeningen die je met je viervoeter kan doen en die tevens belangrijk zijn voor zijn opvoeding:

1. Tanden controleren

Het tandenpoetsen van je hond verloopt een stuk vlotter wanneer hij gewoon is dat iemand met zijn vingers in zijn bek voelt. Dit oefen je best van jongs af dus huppakee, aan de slag samen! 

2. Poot geven

Niet alleen is het een leuk trucje maar ook laat je je hond zo wennen aan iemand die zijn poot vast heeft. Dit kan je heel wat geworstel besparen wanneer je later zijn nagels trimt! 

3. Bij je komen

Kijk je er al naar uit om je viervoeter mee te nemen naar een hondenweide of het strand? Dan leer je hem best al een commando dat duidelijk maakt dat hij NU naar je terug moet komen. Zo kan je hem gemakkelijk terug aanlijnen na het loslopen. 

4. Socialisering

Laat je hond na enkele weken eens contact hebben met een andere (sociale!) hond, andere baasjes en kinderen. Doe dit ook rustig aan en forceer niets. We willen natuurlijk dat je viervoeter hier een aangename ervaring aan overhoudt. 

5. Aan de lijn wandelen

Een wandeling met voortdurend getrek zorgt voor frustraties en is zowel voor jou als baasje, alsook je viervoeter niet aangenaam. Leer hem dus van jongs af om naast je te lopen en niet te trekken. 

Veel succes met de oefeningen! Eens je viervoeter deze onder de knie heeft ben je al een heel eind ver.

Terug naar overzicht