Wereld Braille Dag: de blindengeleidehond in de spotlights
Op 4 januari vieren we Wereld Braille Dag. Niet toevallig is dat op de geboortedag van Louis Braille, de ontwerper van het brailleschrift. In 2001 werd 4 januari door de Wereld Blinden Unie uitgeroepen tot Wereld Braille Dag. Wij willen deze speciale dag toch niet zomaar laten voorbijgaan. Daarom maken we van de gelegenheid gebruik om de blindengeleidehond, eens in de schijnwerpers te plaatsen.
Al jaar en dag een trouwe vriend
Al duizenden jaren zijn honden en mensen dikke vrienden. Ook vroeger hadden blinde mensen vaak een hond. Hij hield hem gezelschap en beschermde hem. Soms kon hij zelfs helpen om de weg te vinden. In de Eerste Wereldoorlog werden veel soldaten blind. Na de oorlog ontstond daarom de eerste school voor blindengeleidehonden. Op zo’n school leren honden een blind of slechtziend baasje helpen, op de juiste manier.
Dog to the rescue
Een verkeerd geparkeerde wagen, vuilniszakken of een fiets op de stoep. Voor slechtzienden of blinde personen vormen deze obstakels een waar hindernissenparcours. Een geleidehond ontwijkt deze hindernissen, geeft stoepranden aan en brengt zijn baasje op commando naar een bushalte, een trap, een zebrapad of een vrije zitplaats. Op die manier maakt hij navigeren een stuk eenvoudiger voor mensen met een visuele beperking.
Iedereen heeft wel al eens een blinde persoon gezien die met een witte stok wandelt. Met een blindengeleidehond, is die taststok overbodig. De hond zal de obstakels ontwijken waardoor de verplaatsing dus sneller en veiliger gebeurt. Daarnaast maken baasjes van een geleidehond ook sneller een praatje onderweg doordat de hond het sociaal contact vergemakkelijkt.
Handen af!
Ze zien er misschien heel schattig uit maar een blindengeleidehond mag je NOOIT helpen of aanraken! Zeg je tegen de blinde persoon: “Steek maar over, er komt geen verkeer aan”, dan is dat oké. Maar neem nooit de hond bij zijn beugel! Je mag hem ook niet aanraken of eten geven. Want dat leidt hem af van zijn werk. Daardoor kan hij slordig en minder betrouwbaar worden. Zelfs als een blindengeleidehond zijn beugel niet aan heeft en lekker speelt of gewoon lui is, mag je hem niet aanraken zonder toelating.
Geleidehonden zijn topsporters
Geleidehonden moeten medisch geschikt zijn en over de juiste attitude beschikken. Een blindengeleidehond moet lief en slim zijn en graag werken. Daarom zijn de meeste geleidehonden labradors of golden retrievers. Ook met herdershonden lukt het. Heel af en toe zie je een koningspoedel. Als aan alle voorwaarden voldaan is, moeten ze oefenen, heel veel oefenen. Het volledige traject van pup tot geleidehond duurt gemiddeld 2 jaar, waarvan 6 tot 8 maanden opleiding in een geleidehondencentrum.