Worminfecties bij geiten kunnen ernstige gevolgen hebben! Lees snel wat de symptomen zijn.

Geiten krijgen vaak last van worminfecties. De ene infectie is dan ook de andere niet… vaak zijn ze relatief onschuldig wanneer vroegtijdig gehandeld wordt. Maar er zijn helaas ook worminfecties die heel wat schade kunnen aanrichten wat betreft de gezondheid van de geit, soms zelf met dodelijke afloop. Het is dus belangrijk om de gezondheid van je geit goed op te volgen, zeker wanneer ze in kudde staan want dan zet de infectie zich snel over. In dit artikel overlopen we de meest voorkomende worminfecties en hoe je de symptomen kan herkennen.

Maagdarmwormen zijn wormen die in het spijsverteringsstelsel, waaronder de maag en darmen, van de geit voorkomen. Het gaat hierbij om verschillende wormen die zich hier kunnen nestelen. Deze wormen voeden zich over het algemeen met bloed die ze uit de darm- en maagwand halen.

Desondanks de maagdarmwormen zich binnenin het lichaam van de geit bevinden en je ze dus niet kan zien, zijn de symptomen van besmetting gemakkelijk op te merken.

Zo kan het zijn dat je geit minder eet- en levenslust heeft, hierdoor zal je geit bijgevolg ook sterk vermageren. Vaak heeft het dier ook last van diarree en ook kan zijn vacht er dof beginnen uitzien.

Je kan dit alles voorkomen door op regelmatige basis je geit preventief te laten ontwormen. Wanneer je meerdere geiten hebt wordt er aangeraden het vee regelmatig van weide te verplaatsen omdat wormbesmettingen vaak via de mest gebeuren. Zo wordt de kans op besmetting of herbesmetting verkleind.

Een andere worm die zich graag in de maag en darm van de geit nestelt is de lintworm. Het is een lange platte worm en wordt gezien als een parasiet, waarvan de kop zich aan de darmwand hecht. De lintworm kan maar liefst 100 cm lang worden!

Merk je langwerpige, rijstachtige korrels op in de ontlasting van je geit? Lijkt ze daarnaast vermagerd te zijn? Heeft ze diarree? Weinig eet- en levenslust? Neem dan contact op met de dierenarts voor een check-up en behandeling van het dier.

In tegenstelling tot de maagdarmwormen kan besmetting van de lintworm niet voorkomen worden, wel kan je de kans verkleinen door de geiten regelmatig van weide te verplaatsen en de mest op te ruimen. 

Zoals ik in het begin van dit artikel reeds zei, zijn geiten zeer gevoelig voor worminfecties, en al zeker voor de leverbot. Deze worm kan behoorlijk wat leverschade aanrichten bij de geit!

De besmetting van leverbot gebeurt o.a. door het eten van de leverbotslak. De slak is vaak terug te vinden op natte weiden doordat hij op de grens van water en grond leeft; wees dus extra oplettend met lang gras langs een waterkant! De symptomen herkennen zijn iets moeilijker omdat de geit zijn normale eetlust blijft behouden, wel wordt hij minder fit en kan hij ondanks een normale eetlust toch vermageren. Naarmate de tijd kunnen ook de huid en de slijmvliezen van je geit geelachtig kleuren. 

Je kan besmetting van de parasitaire platworm niet voorkomen maar opnieuw kan je wel enkele maatregelen treffen die de kans verkleinen:

·       Rijd regelmatig het gras af langs de waterkant

·       Voorkom dat je geiten langs de waterkant kunnen grazen

·       Geef je geiten voldoende ver van de waterkant te drinken uit bv. een ton

In ieder geval, bij onzekerheid over symptomen of opmerkelijk veranderd gedrag bij je geit, neem contact op met de dierenarts, die weet raad.

 

Terug naar overzicht