Zo creëer je de ideale leefomgeving voor je kippen.

Ze leveren je elke dag een lekker vers eitje, ze zorgen voor beweging, zijn leuk om naar te kijken en eten met plezier je etensrestjes op … Leuk toch, enkele kippen in de tuin!

 Maar laten we ook de dieren zelf een leuk leven geven. We bezorgen je deze handige checklist om zeker te zijn dat je kippen zich kiplekker voelen!

Zorg voor voldoende ruimte

Kippen zijn actieve, beweeglijke dieren die voldoende ruimte nodig hebben. 2 m² is een minimum, maar 5 m² per kip is ideaal. Voorzie ook een overdekte zone tegen de regen of waar de kippen kunnen gevoed worden. Het hok is liefst droog en tochtvrij, met comfortabele zitstokken. Ook een goede verluchting en voldoende lichtinval zijn belangrijk. Zet niet te veel kippen, 2 of 3 is voldoende.

Zorg voor groen

Kippen zijn gek op gras en gemaaid gras en onkruid. Groene planten bevatten in variërende hoeveelheden caroteen, gras en onkruid vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Dit alles draagt bij tot een mooie grote diepgele dooier, en de algemene gezondheid van de kip! Kippen zullen zelf (bijna) nooit giftige planten eten.

Ook wanneer kippen zich onzeker voelen, dan hebben ze graag wat groene beschutting om zich te verstoppen.

Zorg voor een stofbad

De kip kan zich in zand of stof ontdoen van parasieten. Hiervoor moeten ze een zandbad of stofbad kunnen nemen. Dit kun je voorzien door een opstaande rand van ongeveer 20 cm en vul deze met schoon, wit zand.

Zorg dat je je kippen niet kwijt raakt…

Er zijn diverse manieren om te voorkomen dat een “opvliegende” kip plots de vlucht neemt over de omheining van de kippenren. Je kan dit risico verminderen door de slagpennen van één vleugel van de kip bij te knippen. Dit is pijnloos voor de kip.

Een omheining van rond de 1m50 is meestal voldoende. Maar voor hoogvliegers kan je tot de 1m80 à 2m gaan. Die omheining houdt ook ongewenste gasten uit de ren, zoals vossen en andere roofdieren. Als die in de buurt zijn is het ook verstandig om de omheining een 30 cm onder de grond te graven, zodat ze er niet gemakkelijk onder kunnen.

In het ergste geval kun je de ren overdekken met een net, maar bij een heel grote uitloop is dat niet mogelijk.

 

Terug naar overzicht